Μείωση 9,4% κατέγραψε ο κύκλος εργασιών στην ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο φέτος, λόγω βεβαίως της ύφεσης στην οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση κατά 9,4% τον Σεπτέμβριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 24,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η εξέλιξη αυτή, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών ορυχείων-λατομείων κατά 11,2%, και

β. Στη μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,4%. Ειδικότερα, στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις του κύκλου εργασιών στους κλάδους των τροφίμων, των μη μεταλλικών ορυκτών, των βασικών μετάλλων και του λοιπού εξοπλισμού μεταφορών.

Μειωμένες ήταν και οι νέες παραγγελίες προς την ελληνική βιομηχανία τον Σεπτέμβριο εφέτος και, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 7,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009, έναντι μείωσης 24,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στη μείωση του δείκτη νέων παραγγελιών εγχώριας αγοράς κατά 25% (λόγω ύφεσης στην οικονομία), και

β. Στην αύξηση του δείκτη νέων παραγγελιών εξωτερικής αγοράς κατά 26,3%.

Επίσης, ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2009- Σεπτεμβρίου 2010, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκάμηνου Οκτωβρίου 2008- Σεπτεμβρίου 2009, παρουσίασε μείωση 2,2% έναντι μείωσης 26,4% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.