Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε σήμερα κατά δύο μονάδες το αξιόχρεο της Βενεζουέλας, από το B στο CCC, ρίχνοντάς την στην κατηγορία των χωρών για τις οποίες ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι «μια πραγματική πιθανότητα».

Ο Fitch αιτιολόγησε αυτήν την απόφαση σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ευάλωτη, λόγω της κατακόρυφης πτώσης της τιμής του πετρελαίου καθώς έτσι χάνει «την κυριότερη πηγή συναλλάγματος για την οικονομία της».

Από την πώληση πετρελαίου προέρχεται το 96% των εσόδων της Βενεζουέλας σε συνάλλαγμα. Ο οίκος εξήγησε επίσης ότι οι δυνατότητες της Βενεζουέλας να απορροφήσει το σοκ είναι περιορισμένες δεδομένου ότι τα εθνικά αποθεματικά της είναι «σχετικά χαμηλά» και διαθέτει επίσης περιορισμένες «πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης». Υπενθύμισε εξάλλου τη «μακροοικονομική αστάθεια» της χώρας, όπου ο πληθωρισμός κυμαινόταν στο 55% κατά μέσο όρο κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους και η ύφεση εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 4%.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο προσπάθησε ανεπιτυχώς κατά την πρόσφατη σύνοδο του ΟΠΕΚ να πείσει τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγούς χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους για να αντισταθμίσουν την πτώση της τιμής του αργού.