Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, υποστήριξε πως η σημερινή πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι το αποτέλεσμα της «στασιμότητας» στην ήπειρο, της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και της «παγκόσμιας αβεβαιότητας».

«Υπάρχει μια παγκόσμια αβεβαιότητα» ενώ «οι ΗΠΑ επιβραδύνουν και η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι πολύ αδύναμη» υπογράμμισε σήμερα ο Ολάντ μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο Μιλάνο για τη Ευρωασιατική σύνοδο κορυφής.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, είναι αναγκαίο «η Ευρώπη να μπορέσει να ξαναβρεί τον δρόμο της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης πολύ πιο ισχυρής».

Σύμφωνα με τον Ολάντ, «βγήκαμε από την κρίση στην ευρωζώνη όμως η Ευρώπη δεν ξαναβρήκε τον δρόμο της ανάπτυξης και βρίσκεται σε στασιμότητα».

Συνέχισε τονίζοντας ότι χρειάζεται «ένας καλύτερος συντονισμός των οικονομικών πολιτικών και αυτό θα κάνουμε εδώ στο Μιλάνο, όπου η Ευρώπη θα συναντήσει όλες τις χώρες της Ασίας».

Ο συντονισμός αυτός θα ήταν «η καλύτερη απάντηση στην κατάσταση των λαών και κυρίως των νέων αλλά αποτελεί και μια απάντηση στις αβεβαιότητες που πλήττουν τις αγορές», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι «αδυναμίες» των αγορών οφείλονται σε δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος από αυτούς είναι «η αστάθεια σε διεθνές επίπεδο», στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή ή ακόμη και στη Δυτική Αφρική λόγω της επιδημίας του Έμπολα.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από τα ευρωπαϊκά θέματα, όπως «η αδύναμη ανάπτυξη, τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για τα επενδυτικά προγράμματα που πρέπει να εφαρμοστούν και τα προγράμματα λιτότητας που προστίθενται το ένα στο άλλο».

Αυτή η κατάσταση «προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές», επέμεινε ο Ολάντ.

«Το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 24 Οκτωβρίου θα πρέπει να λάβει υπόψη του όχι μόνο την κατάσταση στις χρηματιστηριακές αγορές αλλά και την αδυναμία της ευρωπαϊκής οικονομίας να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη», κατέληξε.