Υπογράφτηκε από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη η υπουργική απόφαση για την κρουαζιέρα που αφορά το ύψος του τέλους επιβίβασης για πλοία με μη κοινοτική σημαία τα οποία θέλουν να πραγματοποιήσουν ταξίδια στον ελλαδικό χώρο, ενώ αναμένεται οριστεί και το κείμενο της σύμβασης που θα υπογράψει σύντομα το Ελληνικό Δημόσιο με τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, που για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η εισφορά ορίζεται ανά επιβάτη και ανά κυκλικό περιηγητικό ταξίδι στο ποσό των 3,95 λεπτών.

Επίσης, το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά 20% υπό τη ρητή προϋπόθεση η εταιρεία να απασχολεί Έλληνες ναυτικούς σε αριθμό που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 1% του συνολικού αριθμού των μελών του πληρώματος. Τέλος, το ποσό της εισφοράς μειώνεται κατά 7% για κάθε επιπλέον ελληνικό λιμάνι που προσεγγίζει το πλοίο, σύμφωνα με το δηλούμενο πρόγραμμα ταξιδιών της εταιρείας.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ. Διαμαντίδης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «σήμερα ξεκινά μία νέα μέρα για την κρουαζιέρα και για την πατρίδα μας. Η απόφαση αυτή δίνει κίνητρα στις εταιρείες για να “πιάνουν” τα κρουαζιερόπλοια ελληνικά λιμάνια περισσότερα, δίνει κίνητρα για να προσλάβουν Έλληνες ναυτικούς, δίνει κίνητρα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν τα λιμάνια μας. Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις εταιρείες και θεωρώ ότι από σήμερα ξεκινά μία νέα εποχή για την κρουαζιέρα από το 2011 και η οποία θα κορυφωθεί από το 2012».