Επενδύσεις από 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλης της χώρας συνολικού ύψους άνω του 1,7 δισ. ευρώ, ενισχύονται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών». Η εκταμίευση των ενισχύσεων έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζεται, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί.

Σημειώνεται ότι, τα έργα έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης την 30/6/2015. Οι εντάξεις στο πρόγραμμα οριστικοποιήθηκαν, αφού ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτημάτων θεραπείας που είχαν υποβάλει υποψήφιοι επενδυτές, καθώς και η επαλήθευση της τήρησης των προϋποθέσεων για τους δυνητικά εντασσόμενους.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

  • Στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013» εντάχθηκαν αρχικά 7.649 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 957 εκατ. ευρώ.
  • Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα ένταξης επιπλέον και των έργων που κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος. Τέθηκε όμως ως προϋπόθεση για την ένταξη των επιπλέον έργων η υποβολή έως την 31.03.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστο για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Με αυτή τη διαδικασία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα άλλες 4.910 προτάσεις, προϋπολογισμού επενδύσεων 670 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η έκδοση Αποφάσεων μετά τη διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων από υποψήφιους επενδυτές που ανήκαν είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη κατηγορία. Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ακόμη 856 επενδύσεων προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ.

Έτσι, στο πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» εντάσσονται 13.415 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις συνολικού ύψους 1.739.864.900 ευρώ. Από αυτά, τα 865 εκατ. ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη (εθνική και Κοινοτική συμμετοχή) και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με ίδια κεφάλαια των επιχειρήσεων ή και τραπεζικό δανεισμό.

Υπενθυμίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης ότι:

  • Τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδύσεων κλιμακώνονται από 40 έως 60 %, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την Περιφέρεια στην οποία βρίσκεται η έδρα της. Για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις προβλέπεται δυνατότητα χρηματοδότησης και των λειτουργικών δαπανών (π.χ. ενοίκια, μισθοδοσία κλπ.) σε ποσοστό μέχρι 40% του επιχειρηματικού σχεδίου.
  • Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ για τη Μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 ευρώ για τον Τουρισμό και 20.000 έως 100.000 ευρώ για το Εμπόριο -Υπηρεσίες.
  • Οι δαπάνες που ενισχύονται περιλαμβάνουν: Κτίρια- εγκαταστάσεις, μηχανήµατα – εξοπλισµό παραγωγής, μεταφορικά μέσα, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, δικαιώματα τεχνογνωσίας, πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικό και υπηρεσίες, προβολή – προώθηση, αμοιβές συμβούλων και λειτουργικές δαπάνες.