Να αποτιμηθούν οι ζημιές από τη μη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, τόσο κατά την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και κατά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013, ζητούν στελέχη διοικήσεων φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Τα στελέχη καταγγέλλουν πως αθροιστικά οι ζημιές που έχουν υποστεί τα ταμεία είναι «πολλαπλάσιες του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων», ενώ  το θέμα έχουν ήδη θέσει τόσο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Αν και ΓΣΕΕ και ΟΤΟΕ με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό πριν ένα χρόνο περίπου είχαν ζητήσει να ανακληθεί άμεσα η μνημονιακή πρόβλεψη που απαγόρευε στα Ταμεία τη συμμετοχή τους στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, καταγγέλλοντας πως επρόκειτο για σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιακών τους στοιχείων που θα οδηγούσε σε αναγκαστική δραστική απομείωση της αξίας των μετοχών τους στις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, τελικά δεν εισακούστηκαν.

Αντίθετα αν και τα ΔΣ των ταμείων (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω, το Ι.Κ.Α. και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) είχαν λάβει αποφάσεις συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, ως μονόδρομο για τη διατήρηση της αξίας των μετοχών τους, ελάχιστα πριν την επικείμενη εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank (28 Μαίου 2013), πληροφορηθήκαν το περιεχόμενο επιστολής του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, με την οποία πληροφορούσε ότι η κυβέρνηση είχε αναλάβει δέσμευση έναντι της τρόικας για τη μη συμμετοχή των Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, με τη αιτιολόγηση ότι τα Ταμεία θεωρούνται φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Αντίστοιχα και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας κοινοποίησε στα Ταμεία εξαιρετικά επείγον έγγραφο (28 Μαίου 2013), για τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς την τρόικα, ζητώντας να αποκλεισθούν τα ταμεία από το δικαίωμα προτίμησης για τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών και στα δικαιώματα κτήσης μετοχών (warrants).

Όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε – κάτι που καταγγέλλεται σήμερα από μέλη της ΓΣΕΕ και διοικήσεις ταμείων- είναι ότι η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία τα ασφαλιστικά ταμεία χαρακτηρίστηκαν φορείς της γενικής κυβέρνησης (ΠΥΣ6) εξεδόθη στις 5 Ιουνίου 2013, δηλαδή μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τη σχετική αλληλογραφία του κ. Στουρνάρα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Δηλαδή όταν ζητήθηκε από τα ταμεία να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών δεν υπήρχε η σχετική νομοθετική πρόβλεψη που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Έτσι, δεν συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας που ήταν εν εξελίξει την περίοδο εκείνη.

Η ΠΥΣ της 5ης Ιουνίου 2013 ανέφερε τα εξής: «Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της 38/9.11.2012 πράξης Υπουργικού Συμβουλίου προστίθεται εδάφιο ως εξής: “Για τους σκοπούς εφαρμογής της παρούσας πράξης και του Ν. 3864/2010 (Α΄ 119), οι φορείς γενικής κυβέρνησης κατά την έννοια της παραγράφου 2 του άρθρου 1Β του Ν. 2362/1995 (Α΄ 247) και ως αυτοί προσδιορίζονται, βάσει της ως άνω διάταξης, από το Μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δεν εμπίπτουν στην έννοια των “ιδιωτών επενδυτών” ούτε στην έννοια του ιδιωτικού τομέα».

Η συγκεκριμένη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου απαγόρευσε τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και στις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών , με αποτέλεσμα οι αρχικές τους επενδύσεις στα πιστωτικά ιδρύματα να έχουν υποστεί τεράστια απίσχναση. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας. Οι ασφαλιστικοί φορείς κατείχαν το 13% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας τον Απρίλιο του 2013 και αν τους επιτρεπόταν τότε- αλλά και στην πρόσφατη αύξηση- να μετέχουν στη διαδικασία θα διατηρούσαν μεγάλο μέρος του ποσοστού τους . Η υφιστάμενη μετοχική θέση των ταμείων στην Εθνική κινείται κάτω από το 2%.