Ο διαπραγματευτής του Μαξίμου Σταύρος Παπασταύρου θεωρείται ο επόμενος «τσάρος της οικονομίας» όταν θα γίνουν οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Από την ευρωπαϊκή του θητεία γνωρίζει σημαίνοντα στελέχη CDU, του κόμματος της Μέρκελ, και αυτές τις σχέσεις αξιοποιεί σήμερα ως συντονιστής της ομάδας Ελληνογερμανικής συνεργασίας.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το «Πρώτο Θέμα», ο Γιάννης Στουρνάρας μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Σταύρο Παπασταύρου υποστηρίζοντας ότι είναι δεινός διαπραγματευτής που δεν υποχωρεί στις απαιτήσεις των αντιπάλων.

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα, πως ο Σταύρος Παπασταύρου από τον Ιούνιο θα διαπραγματεύεται με την τρόικα από τον θώκο του υπουργού. Δεν πρόκειται για τυχαίο πρόσωπο, καθώς έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη τους τελευταίους 24 μήνες. Έχει άποψη για τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα που απορρέουν από το μνημόνιο και τις όποιες «μαύρες τρύπες» υπάρχουν.

Επιπλέον, διαθέτει διεθνή εμπειρία και σημαντικές επαφές στο εξωτερικό και αυτό διότι ο ίδιος από την πενταετή θητεία του ως πρόεδρος της Democrat Youth Community of Europe, δηλαδή της νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού-Λαΐκού Κόμματος της Ε.Ε., έχει σχέσης με όλη τη σημερινή ευρωπαϊκή ελίτ.

Υφιστάμενος του Παπασταύρου υπήρξε και ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα. Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» αναφέρεται και σε ομηρικούς καβγάδες του Παπασταύρου με τον Μάκη Βορίδη λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων τότε στο Κολέγιο Αθηνών.

Ο νυν υπουργός Οικονομικών έχει την καλύτερη γνώμη γι αυτόν. Σε αντίθεση με άλλους συμβούλους πρώην πρωθυπουργών που είχαν πολύ κακές σχέσεις με τους εκάστοτε υπουργούς Οικονομικών, οι σχέσεις των δύο ανδρών θεωρούνται κάτι παραπάνω από άριστες΄.