Από σήμερα θα πρέπει να πάνε στα γκισέ της εφορίας 1,3 εκατομμύρια ελεύθεροι επαγγελματίες που πρέπει να καταβάλλουν την προκαταβολή της περαίωσης για τις υποθέσεις της περιόδου 2000-2009 που εκκρεμούν.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εξοφλήσουν το 20% επί του συνολικά οφειλόμενου φόρου που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό που τους έχει αποσταλεί.

Η περαίωση γίνεται ως εξής:

Το εκκαθαριστικό σηµείωµα περιέχει για καθεµία υπόθεση την αρµόδια Εφορία, τα ανέλεγκτα οικονοµικά έτη, τη νοµική µορφή του επιτηδευµατία και την κατηγορία Βιβλίων ΚΒΣ, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα, τυχόν αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη ή παραβάσεις, το συντελεστή του φόρου περαίωσης, το ποσό του φόρου περαίωσης κατά οικονοµικό έτος, το ποσό του ΦΠΑ που προκύπτει κατά έτος, το σύνολο της οφειλής κατά οικονοµικό έτος και το ποσό της συνολικής οφειλής για όλα τα οικονοµικά έτη, το 20% της προκαταβολής το οποίο δεν µπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ, εκτός αν το ποσό της συνολικής οφειλής είναι κατώτερο από το ποσό αυτό.

Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα µε την προσκόµιση του εκκαθαριστικού από 1η Νοεμβρίου και µετά. Οι δόσεις, σε περίπτωση µη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συµβεβληµένη τράπεζα, µε τη δυνατότητα όµως καταβολής και στις ΔΟΥ.

Αν υπάρχουν σφάλµατα στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούµενος πρέπει να απευθυνθεί στην Εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, προκαταβολή και δόσεις εξοφλούνται µόνο στην Εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 Νοεμβρίου.

Στις εφορίες θα υπάρχει ένα συνεργείο που θα υποδέχεται τους φορολογούμενους που χρειάζονται πληροφορίες ή προσέρχονται για διορθώσεις εκκαθαριστικών σηµειωµάτων. Το δεύτερο συνεργείο θα έχει την ευθύνη των τηλεφωνημάτων που θα ενημερώνει τους φορολογούμενους ότι πρέπει να προσέλθουν στην εφορία.