Με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές. Οι πλήρεις λεπτομέρειες αναμένονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ.) μέσα στη μέρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον».

Μέχρι αυτή την ώρα, τα χαρακτηριστικά του ομολόγου έχουν ως εξής:

Issuer: The Hellenic Republic
Issuer rating: Caa3/B-/B- (all stable)
Format: Reg S / 144A, dematerialized form, Bank of Greece system
(BOGS) clearing
Size: EUR Benchmark
Maturity Date: 17 Apr 2019 – 5 Years
Settlement Date: 17 Apr 2014 – T+5
Coupon: [ ]%, Fixed, Annual, Act/Act
Denominations: EUR 1,000
Law/Listing: English Law / Athens Stock Exchange regulated market
Docs Standalone
Lead Managers: BofAML, DB, GSI, HSBC, JPM, MS
B&D: JPM
Selling restrictions: 144A/Regulation S (Category 1), Greece, UK
Timing: Taking IOIs now, expect tomorrow’s business

Σημειώνεται, ότι δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το κουπόνι.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο στο Λονδίνο όπου οι δύο ανάδοχες τράπεζες η J P Morgan και η Deutsche Bank θα ανακοινώσουν το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών (book bulding). Η διάρκεια που θα έχει η όλη διαδικασία θα εξαρτηθεί από την προσέλευση των επενδυτών. Στη περίπτωση που καταγραφεί αυξημένο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το ποσό της έκδοσης να υπερκαλυφθεί σε σημαντικό βαθμό, είναι πιθανόν το βιβλίο να κλείσει εντός της ημέρας, οπότε και θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της δημοπρασίας. Η όλη διαδικασία είναι ανταγωνιστική που σημαίνει ότι θα ικανοποιηθούν κατά προτεραιότητα οι προσφορές αυτές των επενδυτών οι οποίες συνοδεύονται από το χαμηλότερο επιτόκιο. Στόχος είναι το μέσο σταθμικό επίπεδο του επιτοκίου να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα.

Στην περίπτωση που η έκδοση υπερκαλυφθεί με επιτόκιο που θα θεωρείται συμφέρον για το Ελληνικό Δημόσιο είναι πιθανόν το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών η απόδοση των πενταετών ομολόγων θα κυμαίνεται στο 5% με 5,25%.