Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Β-/Β» για την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.

Η Standard & Poor’s προβλέπει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα ανακάμψει σταδιακά την περίοδο 2014-2017, με τις εξαγωγές να ωθούνται από το ευνοϊκότερο διεθνές περιβάλλον.

Η Standard & Poor’s αποδίδει τα εύσημα στην Κυβέρνηση για τις καλύτερες δημοσιονομικές και εξωτερικές επιδόσεις της χώρας. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα σημειώνει πως βελτιώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ το 2013 από σχεδόν 16% το 2009. Αξιοσημείωτη ήταν η προσαρμογή από πλευράς δαπανών όπου σημειώθηκε συρρίκνωση 18% σε ονομαστικούς όρους (2009-2012), σε σύγκριση με την προσαρμογή από πλευράς εσόδων. Ο οίκος θεωρεί πως η προσαρμογή στα έσοδα θα είναι πιο βιώσιμη.

Πάντως, αναφέρει πως η Ελλάδα δεν θα επιτύχει τον στόχο του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται κατά 2% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα μέχρι το 2017, δεδομένης της αναμενόμενης ανάκαμψης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Για την ανταγωνιστικότητα εκπεφρασμένη σε όρους κόστους εργασίας η έκθεση του οίκου σημειώνει πως το μοναδιαίο κόστος εργασίας είναι σήμερα χαμηλότερο από το επίπεδο που ήταν το 2000, κάτι που αποκαθιστά πλήρως ω την ανταγωνιστικότητα των τιμών.

Η Standard & Poor’s δεν αναμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για δημοσιονομικούς σκοπούς, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση θα χρειαστεί τα κεφάλαια για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά από το asset quality review της ΕΚΤ, που αναμένεται τον Οκτώβριο του 2014.

Για το ελληνικό δημόσιο χρέος η Standard & Poor’s σημειώνει πως έχει ενισχυθεί σημαντικά, με τη μέση διάρκεια να έχει επιμηκυνθεί στα 16 έτη και τους τόκους να έχουν παραταθεί κατά 15 χρόνια. Ωστόσο αναφέρει πως το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να κινείται αυξητικά σε ονομαστικούς όρους, αλλά θα μειώνεται ως ποσοστό της οικονομίας στο 164% του ΑΕΠ το 2017.

Για τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της Ελλάδας ο οίκος αναφέρει τα εξής:

«Θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Ελλάδα εάν καταγραφόταν σημαντικότερη ανάκαμψη του ΑΕΠ από ότι αναμένουμε. Αυτό θα μπορούσε να προκύψει από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές απασχόλησης και προϊόντων που θα αποδώσουν καρπούς ταχύτερα από ότι αναμένουμε ή εάν η αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος μπορέσει να παράσχει πιο σημαντική πιστωτική επέκταση.

Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε υποβάθμιση της αξιολόγησης εάν εκτιμήσουμε ότι υπάρχει πιθανότητα για νέα αναγκαστική ανταλλαγή ομολόγων, λόγω της αποδυνάμωσης της πολιτικής κατάστασης ή λόγω αναβολών στην προγραμματισμένη στήριξη από τους επίσημους πιστωτές».