«Η ανάκαμψη στην Ε.Ε. κερδίζει έδαφος» σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 και 2015 στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Μετά την έξοδο από την ύφεση την άνοιξη του 2013, η Επιτροπή προβλέπει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα συνεχιστεί στα περισσότερα κράτη μέλη αλλά και στο σύνολο της Ε.Ε.

Η Επιτροπή αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,5% στην Ε.Ε. και 1,2% στην ευρωζώνη το 2014, και επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2015 και μετά. Ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2% στην Ε.Ε. και το 1,8% στην ευρωζώνη το 2015.

Οι προβλέψεις αυτές της Επιτροπής βασίζονται στην υπόθεση ότι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων πολιτικής σε επίπεδο Ε.Ε. και σε επίπεδο κρατών μελών θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη και τις οικονομικές συνθήκες καθώς και ότι θα προωθήσει τις αναγκαίες οικονομικές προσαρμογές στα κράτη μέλη.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν δήλωσε σχετικά: «Η χειρότερη φάση της κρίσης μπορεί να βρίσκεται πλέον πίσω μας, δεν μπορούμε όμως να εφησυχάζουμε, καθώς η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, πρέπει να συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η οικονομική δραστηριότητα έχει αρχίσει να ενισχύεται και στις ευάλωτες χώρες και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί.

Η Κομισιόν σημείωσε ωστόσο ότι η ανάκαμψη είναι βραδεία, όπως συμβαίνει συνήθως μετά από σοβαρές οικονομικές κρίσεις, καθώς συνεχίζονται, αν και σε μειωμένο ρυθμό, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους περιορισμούς της χρηματοδότησης. Η Επιτροπή υπογράμμισε πως παρά το γεγονός ότι οι όροι χρηματοδότησης είναι ευνοϊκοί, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ επιχειρήσεων διαφορετικού μεγέθους.

Σε ό,τι φορά τις επενδύσεις, η Επιτροπή ανέφερε ότι ανακάμπτουν και αναμένεται να κερδίσουν έδαφος ως το 2015, ακόμη και, σε κάποιο βαθμό, στον τομέα των κατασκευών. Παράλληλα, η μείωση της αβεβαιότητας αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση, ενισχύοντας την ανάπτυξη.

Τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν υψηλά σε αρκετές χώρες της Ε.Ε., επισήμανε πάντως η Επιτροπή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνήθως καθυστερούν ένα εξάμηνο ή και περισσότερο, σε σχέση με τις εξελίξεις στο ΑΕΠ. Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, η Επιτροπή προβλέπει μέτρια αύξηση της απασχόλησης το 2014 και μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,4% στην Ε.Ε. και στο 11,7 % στην ευρωζώνη το 2015, αν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών.

Το 2014 προβλέπεται χαμηλός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη με ποσοστά 1,2% και 1% αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς, κατά περίπου 0,25%, το 2015, όταν θα αυξηθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

Τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών σε ευάλωτα κράτη μέλη έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια χάρη στη συνεχιζόμενη ανταγωνιστικότητα των τιμών και την ενίσχυση του εξαγωγικού τους τομέα. Ορισμένες από αυτές τις οικονομίες αναμένεται να παρουσιάσουν πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών το 2014 και το 2015.

Η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με την Επιτροπή. Το 2014, τα ονομαστικά δημοσιονομικά ελλείμματα αναμένεται να περιοριστούν στο 2,7% του ΑΕΠ στην Ε.Ε. και στο 2,6% στην ευρωζώνη, ενώ ο λόγος δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ στην Ε.Ε. θα φτάσει σχεδόν το 90% στην Ε.Ε. και το 96% στην ευρωζώνη. Ο ρυθμός δημοσιονομικής εξυγίανσης από πλευράς διαρθρωτικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων δείχνει έναν γενικά ουδέτερο δημοσιονομικό προσανατολισμό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος επιδείνωσης των προοπτικών ανάπτυξης είναι σύμφωνα με την Επιτροπή να απολεσθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη λόγω της στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αυξηθεί το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου ισχνής ανάπτυξης στην Ευρώπη. Εξάλλου, η συνέχιση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεπάγεται κινδύνους για την εξισορρόπηση της οικονομίας. Ωστόσο, με δεδομένη την σταδιακή ενίσχυση της ανάκαμψης και την αύξηση της εμπιστοσύνης, υπάρχει οριακή μόνο πιθανότητα για κραδασμούς που μπορούν να ανατρέψουν τις προσδοκίες για πληθωρισμό και να οδηγήσουν σε έναν πανευρωπαϊκό αποπληθωρισμό, τονίζει η Επιτροπή.

Υπάρχει από την άλλη πλευρά και το ενδεχόμενο η ανάκαμψη να είναι ισχυρότερη από την προβλεπόμενη, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση εφαρμογής περαιτέρω τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη θετική αλληλεπίδραση μεταξύ της εμπιστοσύνης, της οικονομικής ανάπτυξης – ιδίως των επενδύσεων – και της ικανότητας του τραπεζικού τομέα να χορηγεί δάνεια.