Ενισχυμένες από τη μικρότερη προσφορά και σειρά στοιχείων που αναμένεται να δείξουν ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σήμερα ανοδικά. Η τιμή του μπρεντ σημείωνε στις 11.08 (ώρα Ελλάδας) άνοδο 73 σεντς ή 1,7% στα 43,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν 28 σεντς ή 0,7% στα 40,93 δολάρια.

«Η αγορά φαίνεται να παρακάμπτει την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στις ΗΠΑ», ανέφερε η ING, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία από αρκετές πόλεις στις Πολιτείες που έχουν επηρεαστεί δεν έδειξαν κάποια σημαντική μείωση στην κίνηση των δρόμων σε εβδομαδιαία βάση. Το κλίμα στην αγορά ήταν θετικό και λόγω της προσδοκίας των επενδυτών για βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Στην Κίνα, η οικονομία ανακάμπτει, ενώ οι κεφαλαιαγορές της προσελκύουν χρήματα, δημιουργώντας το έδαφος για μία υγιή ανοδική αγορά, σύμφωνα με σημερινό κύριο άρθρο της επίσημης χρηματιστηριακής εφημερίδας της χώρας.

Η μεταβλητότητα των τιμών του μπρεντ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, όταν αυτές άρχισαν να καταρρέουν, καθώς οι αγορές παραμένουν εστιασμένες στη μείωση της προσφοράς πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ στο χαμηλότερο επίπεδο δεκαετιών. Οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους κατά την ποσότητα – ρεκόρ των 9,7 εκατ. βαρελιών την ημέρα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο. Η σαουδαραβική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco αύξησε τις τιμές πώλησης του ελαφρού αραβικού αργού πετρελαίου της για τον Αύγουστο.

Η παραγωγή των ΗΠΑ, που είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μειώνεται επίσης. Ο αριθμός των ενεργών γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκε για ένατη εβδομάδα, αν και η μείωση επιβραδύνθηκε καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου παρακινούν ορισμένους παραγωγούς να αρχίσουν ξανά τις γεωτρήσεις.