H μάχη επιβίωσης των επιχειρήσεων στο δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο ρόλος της ψηφιοποίησης στην προσπάθεια για να κλείσουν τα «τραύματα» από το lockdown


ΕΛΛΑΔΑ
9:18
30/05/2020
H μάχη επιβίωσης των επιχειρήσεων στο δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα
19
loading

Οι επιχειρήσεις δίνουν μία μάχη επιβίωσης στη «μετά κορονοϊού» εποχή, με στόχο να επιστρέψουν στην κανονικότητα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι σήμερα, αντί να επικεντρωθούν στον ριζικό μετασχηματισμό τους, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, την ψηφιακή τεχνολογία, την καινοτομία και την εκπαίδευση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, είναι αναγκασμένες να δώσουν μία ακόμη μάχη επιβίωσης», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδος, Παναγιώτης Παπάζογλου, προσθέτοντας ότι «η κρίση αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης θετικών αλλαγών, όπως για παράδειγμα με τη "βίαιη" ψηφιοποίηση διαδικασιών που υποχρεώθηκαν να κάνουν πολλές εταιρείες, αλλά και το δημόσιο. Θέλω να πιστεύω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αδράξουν την ευκαιρία αυτή και θα ανταποκριθούν και πάλι στην πρόκληση. Έχουν ήδη αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν και πιστεύω ότι θα σταθούν για ακόμη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων».

Πώς το lockdown «τραυμάτισε» επιχειρήσεις κι εργαζόμενους

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, «οι συνέπειες και οι παρενέργειες του lockdown διαφέρουν σημαντικά από κλάδο σε κλάδο και από επιχείρηση σε επιχείρηση. Για ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να κλείσουν, οι συνέπειες θα είναι βαριές, τόσο στην κερδοφορία, όσο και -κυρίως- στη ρευστότητα, ιδιαίτερα, μάλιστα, σε όσες είχαν προβλήματα επιβίωσης και πριν την εμφάνιση της πανδημίας». Όπως αναφέρει, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, θα πρέπει, κατ' αρχήν, να υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη, πράγμα για το οποίο δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη βέβαιοι ότι είναι εφικτό. Ωστόσο, πρέπει και οι επιχειρήσεις να δείξουν προσαρμοστικότητα και βέβαια να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία, που να επικεντρώνεται στους τομείς που επλήγησαν περισσότερο και, ενδεχομένως, θα εξακολουθήσουν να πλήττονται στους επόμενους μήνες, όπως για παράδειγμα ο κλάδος της εστίασης και ο τουρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους.

Ο κ. Παπάζογλου σημειώνει ότι «δυστυχώς, όπως συμβαίνει πάντα σε περιόδους κρίσης, περισσότερο έχουν πληγεί οι πιο αδύναμοι - αυτοί που δεν είχαν δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, οι εποχιακά απασχολούμενοι, οι πιο νέοι. Αυτοί θα πρέπει να υποστηριχθούν με εξειδικευμένα μέτρα και προγράμματα απασχόλησης ή και μετεκπαίδευσης, εάν θέλουμε να κάμψουμε την άνοδο των ποσοστών ανεργίας και να διατηρήσουμε ένα ενεργό εργατικό δυναμικό που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της EY Ελλάδος, ελάχιστες επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο ήταν προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι τo 79% των μελών Διοικητικών Συμβουλίων που έλαβαν μέρος σε πρόσφατη έρευνα της EY, εκτιμούσαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης. «Το εύρημα αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό, αν αναλογιστεί κανείς την απρόβλεπτη κρίση που επακολούθησε και, γενικότερα, εάν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ζούμε σε μία περίοδο αστάθειας, όπου θα μπορούσαν δυνητικά να προκύψουν και άλλες κρίσεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχει θεσμοθετήσει μια επιχείρηση τους μηχανισμούς, τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που θα της επιτρέψουν μία άμεση και αποτελεσματική αντίδραση σε απρόβλεπτες καταστάσεις, γενικότερα» αναφέρει.

Υπό αυτήν την έννοια, ο κ. Παπάζογλου, εκτιμά ότι ένα μέρος της ελληνικής επιχειρηματικότητας τα πήγε καλά. Ήταν οι επιχειρήσεις που είχαν, προ-κρίσης κιόλας, επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και υποδομών κυβερνοασφάλειας τους, που είχαν επιτύχει ευελιξία στις επιχειρηματικές δράσεις τους μέσα από τον επανασχεδιασμό του επιχειρηματικού τους μοντέλου και των οργανωτικών δομών τους, που είχαν θωρακίσει το δίκτυό τους μεταβαίνοντας σε σύγχρονες και διαφοροποιημένες εφοδιαστικές αλυσίδες και που είχαν, προ πάντων, επενδύσει στη θωράκιση του ανθρώπινου δυναμικού τους με νέες, ψηφιακές δεξιότητες. Ωστόσο, υπήρξαν και επιχειρήσεις που ήταν εντελώς απροετοίμαστες και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν ή αποπειράθηκαν να προσεγγίσουν την κατάσταση με νοοτροπία «business as usual».

«Ανεξαρτήτως COVID-19, είναι κρίσιμο οι επιχειρήσεις αυτές να μπουν σε μια μετασχηματιστική τροχιά, επικεντρωνόμενες στην επιχειρηματική καινοτομία και την ψηφιοποίηση, για να μπορέσουν να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Θα πρέπει, όπως λέμε στην EY, να σχεδιάσουν το μέλλον τους εστιάζοντας, όχι μόνο στο "τώρα", αλλά και στην "επόμενη μέρα", καθώς και το "μετέπειτα"» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάζογλου.

Επίσης, προσθέτει ότι ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η μετάβαση αρκετών τομέων του Δημοσίου στην «Ψηφιακή Εποχή», μέσα, μάλιστα, σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. «Το e-government είναι κάτι για την ανάγκη και τη χρησιμότητα του οποίου, επιχειρηματολογούσαμε αρκετό καιρό στην Ελλάδα, και φάνηκε ότι η πανδημία επέσπευσε την έλευσή του! Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, το γεγονός ότι αρκετές κρίσεις αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη της καινοτομίας - είτε αυτή αφορά την τεχνολογία, είτε απλά αφορά οργανωτικές δομές» επισημαίνει.

Η πανδημία, σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τα σχέδια διαχείρισης κρίσεως και επιχειρησιακής συνέχειας που διαθέτουν και να τα αναθεωρήσουν, ούτως ώστε να μην ξαναβρεθούν προ εκπλήξεως - πολλές θα χρειαστεί να καταρτίσουν αντίστοιχα σχέδια, καθώς δε διέθεταν αντίστοιχες προβλέψεις στον σχεδιασμό τους, περνώντας έτσι σε μία νέα φάση επιχειρησιακής ετοιμότητας και ωριμότητας στο πώς αντιμετωπίζουν περιστατικά κρίσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της EY Ελλάδος, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν και σε νέες μεθόδους οργάνωσης της εργασίας. «Πρόσφατα η EY παρουσίασε ένα επιχειρησιακό πλαίσιο, το "Physical Return & Work Reimagined", που στοχεύει στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν την επιστροφή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, και μέσω της χρήσης δεδομένων και τεχνολογίας, να σχεδιάσουν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα την "επόμενη μέρα", την "επόμενη κανονικότητα". Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι πλέον δε μιλάμε μόνο για ψηφιακό μετασχηματισμό - μιλάμε και για μετασχηματισμό του ανθρώπινου δυναμικού και, κυρίως, των παραδοσιακών τρόπων εργασίας», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάζογλου.

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η ελληνική επιχειρηματικότητα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την επαύριο της πανδημίας, καθώς και των τεράστιων προκλήσεων με τις οποίες ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη, εφέτος η EY αφιέρωσε το βραβείο του Έλληνα «Επιχειρηματία της Χρονιάς» στην ελληνική επιχειρηματικότητα στο σύνολό της. Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, «η απόφαση προήλθε από σχετική πρόταση των τεσσάρων νικητών των επιμέρους κατηγοριών του διαγωνισμού, την οποία αποδέχτηκε η ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή και με τη σύμφωνη γνώμη της EY. Ο Έλληνας "Επιχειρηματίας της Χρονιάς" δεν είναι ακόμα ένα επιχειρηματικό βραβείο, αλλά αποτελεί έναν διαγωνισμό - τον μοναδικό του είδους του, παγκοσμίως - όπου οι ίδιοι οι επιχειρηματίες προσέρχονται και υποβάλουν την υποψηφιότητά τους, για να κριθούν και να διακριθούν, ενώ περνούν από έναν εις βάθος έλεγχο, όχι μόνο των οικονομικών δεδομένων, αλλά και του επιχειρηματικού μοντέλου της επιχείρησης που ηγούνται, της κοινωνικής τους συνεισφοράς, της προσήλωσή τους στην προώθηση της καινοτομίας, αλλά και άλλων παραγόντων. Καταλαβαίνετε, συνεπώς, ότι η πρόταση αυτή των τεσσάρων νικητών, η οποία μας βρήκε απόλυτα σύμφωνους, έχει -εκτός από ειδικό βάρος- έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου η ελληνική επιχειρηματικότητα δοκιμάζεται».

Στήριξη σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την κυβέρνηση, ο κ. Παπάζογλου αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα πρώτα μέτρα έπρεπε, εξ ανάγκης, να είναι άμεσα και, συνεπώς, οριζόντια, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν πολλές κατηγορίες εργαζομένων και επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς που είχαν υποστεί. «Οι ΚΑΔ, για παράδειγμα, μόνο μέχρι ένα βαθμό αντικατοπτρίζουν το πόσο εκτεθειμένη είναι μια επιχείρηση. Για να το πω απλά: χρησιμοποιήσαμε μία "ομπρέλα" γιατί μόνο αυτή είχαμε στη διάθεσή μας, εν μέσω κατακλυσμού. Όσο περνά ο καιρός, τα μέτρα θα πρέπει να είναι - και φαίνεται πως ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση - πολύ πιο εξειδικευμένα και στοχευμένα, καθώς οι επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας θα είναι πιθανότατα δυσανάλογες» επισημαίνει.

Ως προς την επάρκεια των μέτρων, o κ. Παπάζογλου εκτιμά ότι «είναι πολύ νωρίς να δώσουμε μία εκτίμηση, καθώς η κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ αναμένονται και περαιτέρω κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέσα και από κοινοτικούς πόρους. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ακόμη δεν έχουμε δει τις πλήρεις συνέπειές της. Και, προφανώς, πρέπει να συνυπολογίσουμε τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε την τύχη να ξεκινάμε από ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό, αλλά, από την άλλη, έχουμε ένα τεράστιο χρέος που δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε σημαντικά. Ως προς την κατεύθυνση των μέτρων, κρατάω ως θετικό το γεγονός ότι έχουν ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη της απασχόλησης, ούτως ώστε το κόστος να μοιραστεί, κατά το δυνατόν, ισομερώς».

Επίσης, τονίζει ότι κρίσιμη σε αυτή την προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι και η παρέμβαση από πλευράς Ευρωπαϊκών Θεσμών. «Δυστυχώς, η Ευρώπη αντέδρασε αρκετά "μουδιασμένα" και έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιδείξει από νωρίς μία ενιαία στάση απέναντι στις καλπάζουσες εξελίξεις της πανδημίας, εμπλεκόμενη, για ακόμη μια φορά, σε διχαστικές διαβουλεύσεις, απογοητεύοντας αρκετούς. Φαίνεται, όμως, ότι το αδιέξοδο των πρώτων μηνών ξεπεράστηκε και υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς λαμβάνουμε θετικά μηνύματα για πακέτα και μέτρα στήριξης που σίγουρα θα ωφελήσουν και τη χώρα μας. Τέτοια μέτρα, σε συνδυασμό με την ένταξη, για πρώτη φορά, των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αποτελούν θετικές εξελίξεις εν μέσω κρίσης. Δε θα πρέπει όμως να επαναπαυόμαστε - "συν Αθηνά και χείρα κίνει"» επισημαίνει ο κ. Παπάζογλου.

Ο τουρισμός και οι τράπεζες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της EY Ελλάδος, είναι τα δύο άμεσα μεγάλα στοιχήματα σήμερα. Με δεδομένη τη συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ και την απασχόληση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι 80% των εισπράξεων πραγματοποιούνται στο 2ο και 3ο τρίμηνο, η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει άμεσα μια δύσκολη απόφαση, σταθμίζοντας οικονομικά οφέλη και υγειονομικούς κινδύνους. «Προφανώς το άνοιγμα των συνόρων, έστω και με περιορισμούς, εμπεριέχει αυτούς τους κινδύνους. Ωστόσο, αν δεν το κάναμε, θα καταδικάζαμε έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας και σχεδόν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, για τα επόμενα χρόνια, στερώντας τους τη δυνατότητα για ένα "rebound" του κλάδου. Εναπόκειται σε όλους μας να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση με την ίδια υπευθυνότητα που δείξαμε το προηγούμενο διάστημα» σημειώνει.

Επίσης, προσθέτει ότι πριν έναν χρόνο, στη μεγάλη έρευνα της ΕΥ για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, «Attractiveness Survey: Ελλάδα 2019», επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι της μεγάλης εξάρτησης της οικονομίας από έναν κλάδο εξαιρετικά ευαίσθητο σε γεωπολιτικές κρίσεις και πιθανές αρνητικές διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. «Είναι καιρός αυτό το ζήτημα να μας προβληματίσει και να αρχίσουμε να εξετάζουμε σοβαρά την επένδυση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας μας. Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά τις τράπεζες, που θα χτυπηθούν από την κρίση την ώρα ακριβώς που ήταν έτοιμες να κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα μείωσης των κόκκινων δανείων. Αντ' αυτού, καλούνται τώρα να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία και να διαχειριστούν ένα πιθανό νέο κύμα ΜΕΔ. Η Κυβέρνηση και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί πρέπει να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια με κάθε τρόπο, γιατί διαφορετικά, πολλές επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπάζογλου.

«Οφείλουμε όλοι -η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι φορείς, οι επιχειρήσεις και η κοινωνία- να επανεξετάσουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Όπως προανέφερα, το μίγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαφοροποιηθεί, ούτως ώστε να αποφύγουμε την εξάρτηση από συγκεκριμένους κλάδους. Πρέπει με φρέσκια ματιά να σκεφτούμε νέες ιδέες και νέες προτάσεις για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τομείς, όπως η βιομηχανία και η μεταποίηση και να αναδείξουμε άλλους, στους οποίους η χώρα μας, βάσει γεωγραφικής θέσης, κλίματος, αλλά και άλλων παραγόντων, μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τομέας της τεχνολογίας και ο τομέας της ενέργειας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ o επικεφαλής της EY Ελλάδος. Σε αυτή την προσπάθεια, η προσέλκυση επενδύσεων και «greenfield» έργων -νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων- αποτελούν εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις. «Ως EY, έχουμε μιλήσει για αυτή την ανάγκη, παρουσιάζοντας τις προτάσεις μας, και περιμένουμε τα αποτελέσματα της δεύτερης έκδοσης της έρευνάς μας για την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, για να εξετάσουμε πώς τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς Πολιτείας, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας, έχουν διαμορφώσει την αντίληψη των επενδυτών για τη χώρα μας, αλλά και σε τι βαθμό προτίθενται εκείνοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων» καταλήγει o κ. Παπάζογλου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar ξεκάλτσωτος ξεβρακωτος αλλα με ..μασκα

  ΑΠ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΣΤΟΥ ΒΑΛ ΠΑΙΞΤΟΥ ΚΙ ΣΥ ΟΡΙΕΝΤΑΛ, πονημα ειδικου σκοπου, manual !
  ααααααχ
  τι να το κανεις το κραγιον
  ξωπισω απο μασκα;
  σΜπρωχτα σενα κομπινεζον
  και πες του βλαμη χασκα
  Χασκα βρε ψοφιε και χλωμε
  αστέ της εσπερίας
  χασκα να δεις οριενταλ
  ξεβρακωμα κερίας
  Γιαυτο σου λεω κουκλα μου
  ασε πους απς, πιλατες
  και δες πως οι χανουμισσσσες
  κουναν γοφους και πλατες
  Και κει που στο καφε αμαν
  κοζαρισες μορτακι
  παιχτο του τσιορδα η πιστη
  υπακουο χανουμακι
  Να καταλαβει ο κοκοβιος
  πως μία ειν η λυση
  θαν το γουρουνι στο σακι
  αν θελει να .. τιμησει

  1. avatar Clementine

   Για πόσο ακόμα;;; Θα στη βγάλω τη μάσκα μασκαρά και θα σε ταράξω στα νυχτεριδοφιλιά. Υγ: Ζουζούνι συνεχίζεις ακόμα να τη φοράς;;; Πως την αντέχεις; Εγω υποφέρω τώρα που μας την φορεσανε με το ντε και σώνει, στα ΜΜΜ.Ούτε να την ακούσω θέλω, πόσο μάλλον να τη δω. Τη μύτη μονίμως την έχω ακάλυπτη γιατί νομίζω πως θα πεθάνω και με κάθε ευκαιρία περιοδικά τη βγάζω. Χώρια που αρκετές φορές τη βασταω στο χέρι και ξεχνάω να τη φορέσω (η δύναμη της συνήθειας βλέπεις). Αντιλαμβάνομαι, δε την παράλειψη γιατί αρκετοί (όχι όλοι) με κοιτάζουν λες και είμαι εξωγήινος👽. Όπως δείχνουν τα πράγματα ζουζούνι, φαίνεται πως θα πάει μακριά η βαλίτσα με τις νυχτεριδοκαταστάσεις και ο,τι άλλο στο μέλλον ήθελε συναφώς, προκύψει. Γερός και \"αλεξίσφαιρος\" πάντα να είσαι ζουζουνέλη μου, τίποτα ποτέ να μη σε αγγίζει καρδούλα μου, αν όμως ποτέ τσιμπήσεις τα νυχτεριδακια σου, όπου και όπως να είμαστε, σου υπόσχομαι να ερθω να στα δώσω τα ζουμερά σου και ας πρωτοπάω καλλια μου την ίδια ώρα, εύλογο το τίμημα. Είμαι και εγώ μια ταλιμπανέζα σαν την πρόγονο μου (γονίδια είναι αυτά άντε να γλιτώσεις ). Ραντεβού έστω και σε τόπο χλοερο, απ\' τον παραλογισμό αυτό, χωρίς δεύτερη σκέψη, απ\' όλες του κόσμου ασφαλείς επιλογές, τη προτιμώ.
   Σε φιλώ, μεγαλούργησες και πάλι, πολύ ωραίο ( ˘ ³˘)♥

   1. avatar λακης of the griechenlad

    100% τη φοραω και μαλιστα τυπου FFP2 /KN 95 τουλαχιστο, με βαλβιδα
    αν ηταν να βαλω τη γαλαζια χαρτοπετσετα της νοσοκομας
    θα προτιμουσα το βρακι της ουκρανης , ξερεις.
    εχω τροπο να μη χρειαζεται να πεταω 6 ευρω τη μερα , ιδιως τωρα που δεν εχει καψες.
    για γαντια μονο ναυλον σε διαταξη κρεμυδιου
    2-3 σειρες
    πετιεται η εξω. δεν ειναι ουτε ζεστοτερα ουτε δυσκολοτερα
    δε γινεται μονο για το σαρκιο μου
    πρωτιστως για τον innocent bystander μου
    εκεινο που με τσακιζει ειναι το ασανσερ
    οταν το γαιδουρακι εχει 15 κιλα φορτιο
    τι να το κανω το φιλακι αμα εχω κοψει εισιτηριο...
    κουνα μου μαντηλι κρατα κανα δυο τσιτατα μου να με θυμασαι κιαναψε ενα κερακι για τον λακη
    υγ ; αομη κιαν το περασα τον φλεβαρη παλι δε θα παιξω ρολο μυγας κουβα απορριματων που καθεται σε πιατα...

    1. avatar Clementine

     Τί, τι να το κάνεις γάιδαρε; Όταν σου χαρίζουν γάιδαρο δεν το κοιτάς στα δόντια. Αν δε κάνω λάθος προσφερθηκε να πάρει, η junior ταλιμπανεζα φίλη σου, τη θέσή σου. Εκρηκτικός τύπος. Ασυμβίβαστη, αδάμαστη, ασυγκράτητη, γλωσσοκοπσνα και ξεροκεφαλη. Δεν κάνει εκπτώσεις, ούτε και πίσω. Ο λόγος της συμβόλαιο, άμα το είπε τέλειωσε, πες πως έγινε. Θα ανταλλάξετε θέσεις, εσυ εδώ και αυτή σε λιβάδι χλοερο.
     Θα υποδεχτεί αντί εσού τις νυχτεριδοκαταστασεις, αλλά πολύ φοβάμαι ως και αυτές αν τη δουν με το φρύδι σηκωμένο και το μάτι γυρισμένο, να ατμίζει σαν τσιμινιερα, θα φύγουν, όπως όλοι, τρέχοντας. Απόδειξη; Μέχρι τώρα δεν έχει πάθει τίποτα. Είναι σαν τις γάτες. Πάνω που λέει \"ωχ,ωχ,ωχ τί κακό μας βρήκε\" αρχίζει τα \"αχ,αχ,αχ τι καλά περνάμε\". Τούμπα όλα.

     1. avatar γαιδουροβάτραχος επενδυτης

      Σιδερενια της ευχομαι
      αν δε δωσει λογο σε κανεναν , ουτε καν στη συνειδηση της αν παρ ελπιδα αρρωστησει και κολλησει κιαλλον-ους τοτε ειναι μια ευλογημενη καπετανισσα στο δικο της παπορι
      Μια που κιο λυκος με οψη καλης γιαγιακας δεν ορισε προδιαγραφες μασκας οταν αυτη φοριεται υποχρεωτικα πε της τζουνιορ οτι απ το απαραδεκτο να γυροφερνει την εξωτερικη πλευρα μιας επιμολυσμενης μασκας γυρω απ τα ρουθουνια της ο λακης προτεινει :
      παρε ενα κομματι χαρτι κουζινας διπλωστο στα 2 και εκει πανω στη κοψη βαλε ενα λαστιχακι
      υστερα φορατο πανω απο μυτη και κατω απο αυτι
      αν τη σταματησει πραιτωριανο μπατσοσκυλο πε της να του ζητησει την εγκυκλιο με τις προδιαγραφες της υποχρεωτικης μασκας
      οχι δε παμε σε πρασινα λιβαδια..
      νομιζω επιστρεφουμε εκει αποπου ξεκινησαμε...
      στο ραφι με τα στρατιωτακια του ...μεγαλου

     2. avatar Clementine

      Σε ευχαριστώ ζουζουνάκι μου, μα ακόμη και στη γυάλα για οποιαδήποτε λόγο αν μπω(τώρα έχουμε τις νυχτερίδες, αύριο κάτι άλλο και πάει λέγοντας), δεν θα αποφύγω τον ωκεανό ούτε και να με φάνε οι καρχαρίες.Η κατάληξη δεδομένη και είναι κοινή για όλους μας, διαφοροποιήσεις υφίστανται μόνο ως προς τον τρόπο και το χρόνο. Τώρα αν μπαίνοντας στη γυάλα παρατείνω τη διάρκεια, δεν έχει νοημα, γιατί θα πρέπει να θυσιάσω άλλα, που για τα δικά μου μέτρα και σταθμά, είναι πιο σημαντικά. Δεν γίνεται να τα έχουμε όλα ζουζούνι, χαρτογραφούμε, ιεραρχούμε, σταθμιζουμε, αποφασίζουμε και πορευόμαστε με τις επιλογές μας αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας. Εγώ έχω επιλέξει εξ υπαρχης τον ωκεανό, η γυάλα δε μου αρέσει, μπορεί να είναι ασφαλής (που και αυτό δεν είναι σίγουρο) όμως με περιορίζει, και αλλοιώνει την ανθρώπινη μου υπόσταση. Φιλιά πολλά πολλά ζουζουνακι μου και σε ευχαριστώ και πάλι, και για το ενδιαφέρον και για τις συμβουλές,(◍•ᴗ•◍)❤

     3. avatar γαιδουρι ψαγμενο

      Ζουζουνα
      με διαβαζεις μαλλον σαν αγγαρεια
      γιατι δεν στοχω να με διαβαζεις και να μη καταλαβαινεις τα 1+1=2 που συνηθως γραφω.
      ημουν σαφης και στα 2 παραπανω που ταπαμε
      προσεχω οχι τοσο ή μονο για μενα
      προσεχω γιατι δε μου φταινε σε τιποτα οι ανθρωποι που εχω την ευθυνη επιμελεια τους κλπ κλπ
      κατα ταλλα μη μιλας για ωκεανους και γυαλες σεναν που ειναι χειροτερος κιαπο εναν δογματικο αξεστο ανατολιτη στη πιστη του στο πεπρωμενο
      αν σου πω τις απιστευτες συγκυρίες που κουμπωναν τελεια η μια στην αλλη και το προαισθημα που ειχα για τη ληστεια μου το 17 θα σαλταρεις , αν βεβαια καποια στιγμη σου πω τι ειδα- εζησα 3 χρονια πριν διαγνωστει με πολλαπλο μυελωμα ο σχωρεμενος ανιψιος μου δημητρης- της αδελφης γιος , θα αφησεις τα εγκοσμια και θα πας να μονασεις στη σαχαρα.
      αυτα, κιαν ειμαι στο γραψιμο κουραστικος ζητα μου να στα γραφω πιο κοντα πιο στρογγυλα πιο ευκολοδιαβαστα , οχι βαρετα
      το να δοκιμασω αν η μπριζα εχει ρευμα χωνοντας τα δαχτυλα ή να ξανοιχτω στον ωκεανο ενω ειμαι της γυαλας και παλι στην εννοια του πεπρωμενου υπαγεται
      απλα μουγραφε την ταδε του μηνου του ταδε ετους να χασω τα μυαλα μου
      απ την αλλη αλλο ρισκαρω εγω και πληρωνω εγω κιαλλο ρισκαρω εγω και πληρωνουμε ρεφενε για μενα ,οπως προειπα, γιαυτο μιλησα για κουμαντο στο προσωπικο σου παπορι.
      Φυσικα και ενδιαφερομαι για τη ζουζουνα
      οχι δεν τη συμβουλεψα
      και αυτο με το χαρτι κουζινας δεν ειναι αστειο, αναπνεεις μια χαρα μιλας αριστα και ειναι υγιεινοτερο απο μια βρωμικη μασκα
      φιλακια

     4. avatar (・o・;)

      Ζουζουνακο μου, κατάλαβα τι έγραψες και εν συνεχεία μίλησα για μένα, δεν εκρινα καρδούλα μου εσένα (。•́︿•̀。)🖤

     5. avatar (◍•ᴗ•◍)❤

      Ρε ζουζούνι, κοντεύει να βγάλει μαλλί η γλώσσα μου. Σου έχω πει πως με ενδιαφέρει η ποιότητα κ όχι η ποσότητα, η αιωνιότητα της στιγμής και όχι η μηδαμινοτητα του αιώνα. Τι να το κάνω να φτάσω έναν αιώνα όταν για να ζω πρέπει να μη ζω, όταν σε βλέπω να βήχεις και φοβάμαι να σε ακουμπήσω, όταν θες βοήθεια και εγώ ψάχνω τη στολή του αστροναύτη να σου την προσφέρω,όταν θέλουμε να κάνουμε τις δουλειές μας κ είμαστε με τη μεζούρα προκειμένου να κρατήσουμε τις αποστάσεις εφόσον το επιτρέπουν τα τετραγωνικά. Εσύ για τους δικούς σου λόγους,πας by the book σε αυτό θέμα, εγώ πάλι όχι .Θα το φάω το κεφάλι μου; Ίσως.Ανοησία μου κατά πολλούς; Ενδεχομένως.Όμως θα έχω ζήσει ελεύθερη και όχι σκλάβα των φόβων και των ανούσιων θέλω μου. Τελικά η ελευθερία είναι το πιο μεγάλο παραμύθι Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι χειρότερη η δουλειά στον εαυτό μας πάρα σε τρίτους.Τους τρίτους μπορείς να τους διαχειριστείς, αποστασιοποίησε,έχεις τη δυνατότητα να αντιμετωπίσεις το ζυγό τους με αμεροληψία κ ευθυκρισία χωρίς συναισθηματισμούς, μπορείς να ξεφύγεις από αυτόν.Από το πλέγμα του ζυγού του εαυτου σου όμως πολύ δύσκολα.Ο δρόμος προς την ελευθερία από τη σκλαβιά του εαυτού μας δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα,ούτε μια εύκολη υπόθεση μπορεί να τον βαδίζουμε μια ζωή αγωνιζόμενοι κ να μην τη συναντήσουμε πότε μας.Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον νυχτεριδοιο, έτσι κ αλλιώς αναλώσιμοι είμαστε,όλοι κάποτε από κάτι θα παμε.Το ζυγό του εαυτού μας πρέπει να φοβόμαστε.Φιλια(◍•ᴗ•◍)❤

     6. avatar δε λεω αλλα

      ειπα να σταματησω, ζητησα και συγνωμη
      αλλα με τσιγγλας
      δεν βρισκουμε επαφη σημερα
      αλλα λεω αλλα αντιλαμβανεσαι
      αντε ενα παραδειγμα
      εχεις δικαιωμα να πινεις τον αμπακο;
      εχεις, δικο σου το κορμι
      εχεις δικαιωμα να πινεις ενόσω εισαι εγκυος;(βλεπε αρρωστησω και ειτε κολλησω κορονα ανημπορα ατομα που εξαρτωνται απο μενα ειτε απλα τους στερησω την απαραιτητη για τη ζωη τους συνδρομη μου λογω ασθενείας μου)
      εχεις δικαιωμα να πιεις και ενοσω φεσι να οδηγησεις;; (βλεπε κολλησα και τη περιοδο της φοριας, πριν κατα και μετα τη κλινικη φαση ,μεσω ελλειψης προφυλαξης διασπειρω τη νοσο περιξ)
      θες αντι για κορονα να μιλησουμε για αφροδισια , hiv, ηπατιτιδες B, C ,D, cmv κλπ
      Ζωντας μεσα σε μια κοινωνια χιλια λουρια φιμωτρα αλυσιδες μπαλεςστα ποδια φοραμε συνειδητα και ασυνειδητα
      γυψαρισμενοι απο κορφη μεχρι νυχι ποδιου
      μονο στη προφυλαξη απο τον κορονα ενιωσες εσυ ζουζουνα μου τη σκλαβιά;
      αστο ας μη το συνεχισουμε, οτι ειχα να πω το ειπα, σου εξηγησα οτι πραττω υπευθυνα κυριως προς τον innocent bystander ειτε σχετιζομενον με μενα ειτε παντελως μου αγνωστο
      μακαρι το ιικο φορτιο να ηταν στη ελλαδα πολυ χαμηλο και η απολυτη καραντινα υπερβολικη μη αναγκαια και μονο οικονομικα καταστροφικη , ετσι κιαλλιως μεχρι σημερα ουδεις ξερει τι ποσοστο του πληθυσμου εχει εκτεθει, τυφλά επραξαν και πραττουν

     7. avatar ㇏( ෆั ⌣ ෆั )ノցօօժ ʍօɾղíղց❣

      Εντάξει, ουτε και εγώ το σταματώ
      https://youtu.be/Sk_3PoDcCms
      SOMEBODY THAT I USED TO BE - Girls From Oz lockdown parody
      ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

     8. avatar I’d rather go blind..

      Που τις βρήκες ρε συ αυτές.....???
      Γιατί ρε μου καταστρέφεις τα μάτια??
      I\'d rather go blind ρε... ,Ξέρεις με την μπετατζου την Μπεθ..
      ....ντροπή σου ρε😁
      Υγ το χρυσό δόντι ταφησα σε θυρίδα...με τον Κούλη δε ξέρεις ...

     9. avatar (๑′ᴗ‵๑)I Lᵒᵛᵉᵧₒᵤ♥

      Είδες ζουζουνάκι, ας είμαι με την τσίμπλα στο μάτι, όλα τα βρίσκω εγώ, είμαι μεγάλο λαγωνικό. Υγ: Ασε αγάπη τις ντροπες και δες τί μας περιμένει. Είδες τί παθανε αυτές, για να μην πάθουμε και εμείς τα ίδια, θα στη βγάλω τη μάσκα, θα σε βάλω κάτω και θα σε αρχίσω στα ζουμερα (σε σώζω, σε σώζω, κοίτα να είσαι συνεργάσιμος να κάνεις ότι σου λέω🤫🤭) Εγώ την δικια μου την πέταξα, σειρά έχει η δικιά σου.Μετά από αυτό που είδαν τα όμορφα ματάκια σου, δεν πιστεύω να έχεις καμία αντίρρηση 😂😜. Ελπίζω να έχεις πεισθεί. Να μη χρειαστεί να σου στείλω και άλλο βιντεάκι, γιατί θα αποστραβωθεις έχω πολλές καβατζες. Φιλιά πολλά, ελπίζω να γέλασες.

     10. avatar το απο κατω ξεχνατο… πλακωνομαι…πνιγομαι πνιγομαι

      Μα τι λες τωρα
      Ειναι μετα απο αυτα που μουπες και μουδειξες να μη γελασα;;
      μολις χορτασα το γελιο
      παρηγγειλα και μια στολη apnea για μεγαλα βαθη...και σπεσιαλ σκαφανδρο για τη κεφαλα μου
      τελευταιο κομματι..
      ολα αδιαβροχα αχαλαζωτα αχιονιστα.. δε ξερεις τι γινεται .. ερχεται κουληκαιρία
      ισα που προλαβα...
      κατα πως ειπε κιο κουλης
      γιναμε πολλες οι κοτες οι φοβιτσαρες

     11. avatar (๑′ᴗ‵๑)I Lᵒᵛᵉᵧₒᵤ♥

      Μη σε ανησυχεί τιποτα, κατά υο πλακωμα θα σου βασταω το ...χέρι (που λέει ο λόγος), άραξε σουλτανε μου εσύ, και θα καθαρίσω εγώ και για τους δύο🤫🤭 Υγ- Δεν γέλασες ζουζουνέλο μου, με αυτό;Θες να σου στείλω άλλο; Δωσ\' μου μια κατεύθυνση. Πες μου, τί τραβάει η όρεξή της αγάπης μου και θα τα μονταρω εγώ. Αρκετά σε επρηξα, ήρθε η ώρα να εξιλεωθώ😘

     12. avatar μεχει για καθαρισμα, τοπε,παει τελειωσε

      και μεκανες και γελασα και δεν μεπρηξες
      το αυτο ελπιζω και δι ημας
      φιλακια, καλο βραδυ
      υγ: το οτι με προοριζεις για καθαρισμα τοχα υποψιαστει, τι νομισες;;

     13. avatar (๑′ᴗ‵๑)I Lᵒᵛᵉᵧₒᵤ♥

      Πάντα, με κάνεις και χαμογελώ!!! Δε χρειάζεται ερώτημα, είσαι ο ήλιος στη σκοτεινιά μου. Φιλιά πολλά. Εξαίσια και τα δύο, τα είδα. Διαμαντακια σου πατήσα αγαπούλες κ καρδούλες
      (๑′ᴗ‵๑)I Lᵒᵛᵉᵧₒᵤ♥ ❤️❤️💘💘❤️❤️
      Καλό βράδυ

     14. avatar συγνωμη

      ελα βρε ζουζουνα
      αμεσως μουβαλες θλιμενο μουτρακι
      εσυ; που δηλωνεις γενιτσαρομπουμπουλινα;που σαναβουν και δεν καιγεσαι;
      τες πα
      αν αθελα μου σε τσιγκλισα, συγνωμη
      δε κρινω , δε συμβουλευω απροσκαλεστα
      δε θελω λυπημενες φατσουλεςκαι μαλιστα εξαιτιας μου

 2. avatar Άννα Α

  Ποτέ δεν θα είναι όπως πριν

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει