Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει προσχέδιο προτάσεων για τον τρόπο εποπτείας και διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και αντιμετώπισης των προβληματικών τραπεζών.

Θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και την περίπτωση της Lehman Brothers και στο οποίο ΗΠΑ και ευρωζώνη δεν μπορούν να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης.

Στις προτάσεις που παρουσίασε ο αρμόδιος επίτροπος Michel Barnier περιλαμβάνεται η σύσταση ενός νέου οργάνου που θα έχει την δικαιοδοσία να παρεμβαίνει επιθετικά στην διοίκηση μίας τράπεζας που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει την διοίκηση της τράπεζας, να καταργεί την διανομή μερισμάτων στους μετόχους και να προχωρά σε επείγουσες πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων. Το προσχέδιο των προτάσεων, επίσης ανοίγει τον δρόμο στις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρούν στο κλείσιμο των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

«Οι μέτοχοι και οι πιστωτές θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου και όχι οι φορολογούμενοι» δήλωσε ο Michel Barnier και συμπλήρωσε: « Καμία τράπεζα δεν πρέπει να θεωρείται “πολύ μεγάλη ή πολύ διασυνδεδεμένη” για να χρεοκοπήσει.

Για αυτό χρειαζόμαστε ένα σαφές πλαίσιο που να εξασφαλίζει ότι οι αρχές σε όλη την Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τις τράπεζες που έχουν προβλήματα και να χειρίζονται την πιθανή χρεοκοπία τραπεζών με μεθοδευμένο τρόπο».

Πηγή: euro2day.gr