Στα τάρταρα ο χώρος της υγείας στις ΗΠΑ: Χάθηκαν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας σε ένα μήνα

Ο λόγος που η χώρα δέχτηκε τόσο μεγάλο πλήγμα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:07
19/05/2020
Στα τάρταρα ο χώρος της υγείας στις ΗΠΑ: Χάθηκαν 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας σε ένα μήνα
loading

Τον Απρίλιο χάθηκαν στον χώρο της υγείας στις ΗΠΑ 1,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το άρθρο των New York Times που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου 2020.

Η επίκουρη καθηγήτρια Μαρία Γαβριατοπούλου, ο γιατρός Ιωάννης Ντάνασης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη δραματική μείωση των επισκέψεων ρουτίνας στα νοσοκομεία και στη διακοπή όλων των χειρουργικών επεμβάσεων που δεν ήταν επείγουσες.

Οι τρεις καθηγητές σημειώνουν, ότι κατά το παρελθόν, σε άλλες περιπτώσεις βαθιάς οικονομικής ύφεσης ο χώρος της υγείας δεν είχε υποστεί τέτοιο πλήγμα.

Κατά την οικονομική κρίση του 2008 μάλιστα σημειώθηκε και μέτρια ανάπτυξη συγκριτικά με άλλους τομείς της οικονομίας. Τα κυβερνητικά προγράμματα υποστήριξης της υγείας κατόρθωναν μέχρι τώρα να απορροφούν τους κραδασμούς της αγοράς με αποτέλεσμα την προστασία των εργαζομένων παρά τις ενδεχόμενες δυσχερείς συνθήκες.

«Παρά τον τεράστιο αντίκτυπο που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλοι επαγγελματικοί τομείς είχαν σημαντικά μεγαλύτερη επιβάρυνση με απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στο ίδιο χρονικό διάστημα. Κάποιες από τις θέσεις εργασίας που έχουν απωλεσθεί ενδέχεται να επανέλθουν κατά την επάνοδο στην κανονικότητα, αν και η γενικότερη αναδιαμόρφωση στο χώρο της υγείας μπορεί να έχει και μακροπρόθεσμες απώλειες», υπογραμμίζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Τονίζουν, ακόμα, πως «η εφαρμογή της τηλειατρικής έχει οδηγήσει σε απώλεια αρκετών θέσεων, κυρίως παραϊατρικού προσωπικού και παραμένει αμφίβολο πόσες από τις αλλαγές αυτές θα αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα. Επιπλέον, τα νοσοκομεία έχουν εντατικοποιήσει την ψηφιοποίηση των δεδομένων διαπολιτειακά, γεγονός που έχει στερήσει περαιτέρω θέσεις εργασίας που αφορούσαν στη χειροκίνητη διακίνηση αυτών των πληροφοριών» σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

(φωτογραφία αρχείου)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει