Για «κατάφωρα άδικη κριτική» κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, για την άποψη ότι η Ελλάδα υπερφορολογεί την ακίνητη περιουσία σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τον υπουργό Οικονομικών να επικαλείται, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στοιχεία της Eurostat.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το θεσμικό πλαίσιο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να προστατεύει τους πλέον αδύνατους οικονομικά ιδιοκτήτες ακινήτων και ειδικά τα νοικοκυριά που μαστίζονται από ανεργία, προβλέποντας έκπτωση στο φόρο κατά 50% από τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και 9.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ύφεσης δίνεται η δυνατότητα αναβολής της πληρωμής του φόρου μέχρι και τρία χρόνια.

Απαντώντας σε όσους μιλούν για «δήμευση» στα αγροτικά ακίνητα, ο Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως η φορολογική επιβάρυνση της γης εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, με το βασικό φόρο για τους βοσκότοπους και τα χέρσα να είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα και τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ. «Είναι αυτό δήμευση κύριοι βουλευτές;», διερωτήθηκε.

«Κάποιοι από εσάς έχετε επωμιστεί το βάρος των δύσκολων αποφάσεων και στηρίζετε με επιμονή την καταβαλλόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να οδηγήσει για πάντα τη χώρα μακριά από την επώδυνη περίοδο των τελευταίων χρόνων και επιθυμείτε διακαώς την ευόδωση της προσπάθειας αυτής.

Και έχετε αυτήν την επιθυμία, διότι μέσα από αυτήν την προσπάθεια εκτός από την παρακαταθήκη που αφήνουμε στις γενιές του μέλλοντος θα μας δίνεται σταδιακά η δυνατότητα να αποζημιώσουμε τους συμπολίτες μας για τις τεράστιες θυσίες τους.Ειδικότερα αυτούς που έχουν χτυπηθεί πιο πολύ από την κρίση.

Ναι οι ελαφρύνσεις αυτές προς το παρόν δεν είναι αρκετές. Δεν είναι αυτές που αναλογούν σε ένα λαό που θυσίασε περίπου το 25% του εισοδήματος του για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του και να φέρει τη χώρα στο δρόμο της σωτηρίας. Αυτή όμως η προσπάθεια για απαλλαγή από τα βάρη του παρελθόντος θα επιταχυνθεί όταν και η Ευρώπη αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες για τις οποίες δεσμεύτηκε, αναγνωρίζοντας ακόμη πιο πολύ τη συμβολή του ελληνικού λαού στη σταθερότητα του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Μέχρι τότε σας καλώ να μείνετε προσηλωμένοι στο μεγαλύτερο εθνικό στόχο από την εποχή της μεταπολίτευσης», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.