Αποκαλυπτική για την κατάσταση των τραπεζών στη Σλοβενία αλλά και το κόστος διάσωσής τους, εμφανίστηκε η πρωθυπουργός της χώρας, Αλένκα Μπράτουσεκ.

Η κα Μπράτουσεκ μιλώντας στο περιοδικό «Mladina», δήλωσε ότι η διάσωση θα κόστιζε τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερο, εάν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί το 2009.

Επιπλέον, εξήγησε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα παραμένουν σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν τις επιχειρήσεις, παρά τα όχι και τόσο άσχημα αποτελέσματα που εμφανίζουν στα stress tests.

Παράλληλα, η κα Μπράτουσεκ προανήγγειλε την παράταση λειτουργίας, κατά 15-20 χρόνια, της «κακής» τράπεζας, της Εταιρείας Διαχείρισης Τραπεζικών Στοιχείων Ενεργητικού (BAMC), η οποία αρχικά συστάθηκε με την πρόβλεψη να λειτουργήσει έως το 2017. Όπως διευκρινίζει, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν θεσμοθετηθεί ακόμη, λόγω του φόρτου εργασίας, που υπήρξε ενόψει της προετοιμασίας της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά η διαδικασία θα προχωρήσει σύντομα.

Ερωτηθείσα γιατί η Σλοβενία συμφώνησε να πληρώσει περίπου 21 εκατ. ευρώ για τη διενέργεια των πρόσφατων stress tests, η κα Μπράτουσεκ σημειώνει ότι δεν συμμετείχε στη σχετική απόφαση.

«Οι συμφωνίες επιτεύχθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Ούρος Τσάφερ και το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπετς. Ωστόσο δεν υπήρχε ιδιαίτερο περιθώριο ελιγμών» αναφέρει.

Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέμενε στη διενέργεια των stress tests στις τράπεζες της χώρας, εξαιτίας της κακής συνεργασίας των σλοβενικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τα ευρωπαϊκά.