Οι σχεδιασμοί για την αναδιάρθρωση ή την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών στην ευρωζώνη ίσως είναι υπερβολικά περίπλοκοι και οι προβλέψεις για την χρηματοδότηση της διαδικασίας ίσως αποδειχθούν ανεπαρκείς, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Βάσει των όρων μιας πρότασης της ΕΕ που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς το Σάββατο, το κόστος του κλεισίματος μιας τράπεζας σε μια χώρα-μέλος της ζώνης του ενιαίου νομίσματος αρχικά θα βαρύνει σχεδόν πλήρως την χώρα όπου εδρεύει, όμως σταδιακά θα αναλάβουν ευθύνες και οι υπόλοιπες χώρες-εταίροι και εντέλει θα μοιράζονται εξίσου την ευθύνη, ύστερα από 10 χρόνια.

Η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί σε μια έκτακτη σύνοδο ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες σήμερα.

«Ανησυχώ για το ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να γίνει υπερβολικά περίπλοκη και οι ρυθμίσεις για την χρηματοδότηση μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκείς», ανέφερε ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Σας καλώ, εσάς και το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο, να δημιουργήσετε άμεσα έναν ρωμαλέο Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης, για τον οποίο τρία στοιχεία θα τεθούν στην πράξη: ένα ενιαίο σύστημα, μια ενιαία αρχή, κι ένα ενιαίο ταμείο. Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης ο οποίος θα είναι ενιαίος μόνον κατ’ όνομα», τόνισε ο Ντράγκι απευθυνόμενος σε μέλη του ΕΚ.