Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας αυξήθηκαν σήμερα κι απομακρύνθηκαν περισσότερο από το χαμηλό πέντε μηνών στο οποίο είχαν φτάσει αυτήν την εβδομάδα, αφού ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo επιδεινώθηκε απροσδόκητα, κάτι που ήγειρε ανησυχίες για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη.

Το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε στη Γερμανία για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες τον Οκτώβριο, κατά τον δείκτη του Ifo, εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε απροσδόκητη.

Έρευνες για τους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών έδειξαν επίσης επιδείνωση του κλίματος στην ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής χθες.

Η ζήτηση για αξιόγραφα υψηλότερου κινδύνου μειώθηκε και λόγω των εκτιμήσεων πως η αναστολή λειτουργίας πολλών υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους στις ΗΠΑ ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιταλίας αυξήθηκαν κατά 8 μονάδες βάσης, στο 4,22%, ενώ μόλις την Τετάρτη είχαν φθάσει σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 4,085%.

Τα αντίστοιχα ομόλογα της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 2 μονάδες βάσης στο 4,16%, αφού είχαν φθάσει επίσης σε χαμηλό πέντε μηνών, στο 4,107%, χθες Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

«Το πακέτο των πιο πρόσφατων στοιχείων ήταν λίγο απογοητευτικό συνολικά, κι έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα σπρεντ (των κρατών) της περιφέρειας διευρύνονται λίγο», σχολίασε ο Ραλφ Ούμλαουφ, αναλυτής στην Helaba Landesbank Έσσης-Θουριγγίας στην Φραγκφούρτη.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα καταγραφεί άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες και τα επόμενα τρίμηνα, αλλά είναι μια βραδεία δυναμική, κι έτσι τα σπρεντ (των ομολόγων των κρατών της περιφέρειας) έχουν περιορισμένες προοπτικές να μικρύνουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα παράγωγα τα οποία βασίζονται στα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα αναφοράς αυξήθηκαν κατά 19 τέταρτα δεκαδικά ψηφία (ticks) στο 141,06, παραμένοντας κοντά στο 141, 22, που ήταν το υψηλό διμήνου.

Η αντίδραση των αγορών πάντως στα αρνητικά στοιχεία ήταν αρκετά συγκρατημένη, αφού οι επενδυτές
εμφανίστηκαν να συνεκτιμούν το ενδεχόμενο να αναλάβουν δράση οι κεντρικές τράπεζες.

Το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται ότι θα καθυστερήσει κι άλλο την αποκλιμάκωση του προγράμματος αγοράς αξιόγραφων που έχει θέσει σε εφαρμογή για την τόνωση της οικονομίας έως τουλάχιστον τις αρχές του 2014, ώστε να μειώσει τις συνέπειες της αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους για δύο εβδομάδες.

Παράγοντες των αγορών αναμένουν εξάλλου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει ένα νέο γύρο έκτακτων χορηγήσεων ρευστότητας με στόχο να συγκρατηθεί η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος.

Η άνοδος του ευρώ, που βρίσκεται περίπου σε υψηλό διετίας έναντι του δολαρίου, είναι άλλη μια πηγή ανησυχίας για την ευρωζώνη, η οποία επιδιώκει να αυξήσει τις εξαγωγές της ώστε να διευκολύνει την ανάπτυξη που θα φέρει τα επίπεδα χρέους σε πιο βιώσιμα επίπεδα.