Προειδοποίηση απευθύνει ο οίκος Moody’s ο οποίος σε ειδική ανάλυση του για έξι χώρες που δέχθηκαν τα χτυπήματα της ύφεσης Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία αναφέρει ότι «οι χώρες αυτές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των εσωτερικών και εξωτερικών ανισορροπιών και των συναφών απωλειών ανταγωνιστικότητας λόγω των υπερβολικά υψηλών δημόσιων χρεών».

Ωστόσο, η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι από μόνης της επαρκή προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι πιστοληπτικές ικανότητες των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας παραμένουν αρνητικές αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες για δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και την ασαφή μακροοικονομική τους πορεία.

Η Moody’s εκτιμά ότι δεν αναμένεται η ευρωπαϊκή περιφέρεια να επανέλθει στα προ της κρίσης επίπεδα όσον αφορά το ΑΕΠ πριν από 2016 με 2017.

Η Moody’s επίσης αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων έχουν επίσης προχωρήσει (με την πλήρη εφαρμογή σε ορισμένες περιπτώσεις) για τις περισσότερες χώρες της περιφέρειας.

Ωστόσο, Moody’s προβλέπει ότι η επιστροφή στα προ της κρίσης επίπεδα όσον αφορά το ΑΕΠ παίρνει περισσότερο χρόνο για τις χώρες αυτές από ό, τι για τις άλλες οικονομίες που έχουν βιώσει οικονομικές κρίσεις στο παρελθόν.