Κοινωνικό μέρισμα: Το ποσό που θα δοθεί σε 200.000 νοικοκυριά

Σήμερα ή το αργότερο αύριο οι ανακοινώσεις - Πάνω από το στόχο τα έσοδα και τον Νοέμβριο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:35
05/12/2019
Κοινωνικό μέρισμα: Το ποσό που θα δοθεί σε 200.000 νοικοκυριά
12
loading

Άσπρη ημέρα στα έσοδα του προϋπολογισμού έφερε η Black Friday ανεβάζοντας πάνω από το στόχο τα έσοδα για τον Νοέμβριο.

Η καλή πορεία των εσόδων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν μεταβάλλει τις κλειδωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για διανομή κοινωνικού μερίσματος στις ομάδες πληθυσμού τις οποίες ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός.

Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και οικογένειες με ΑΜΕΑ θα λάβουν έως το τέλος του έτους εφάπαξ ενίσχυση «μετρητά και στο χέρι» όπως είχε αναφέρει ο Χρήστος Σταϊκούρας με τα ποσά να κυμαίνονται σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως συνολικά για μέρισμα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα καταβληθεί ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ ενώ επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός έχει ήδη καλύψει επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις (138 εκατ. ευρώ) , αυξημένο επίδομα θέρμανσης ( 68 εκατ. ευρώ) και κάλυψη υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Η δαπάνη για τις ΥΚΩ λογίζεται από το οικονομικό επιτελείο ως κοινωνική παροχή ( το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι) καθώς εάν δεν καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό, το κόστος θα επωμίζονταν οι τελικοί καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Κάπως έτσι ο συνολικός λογαριασμός των έκτακτων παροχών μόνο στο τέλος του έτους προσεγγίζει εάν δεν ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και οι πληρωμές θα γίνουν στο σύνολό τους μέσα στον Δεκέμβριο.

Με αυτά τα δεδομένα, ακόμα και μετά τη διανομή κοινωνικού μερίσματος που θα ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ψηφιστούν μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 δεν αποκλείεται να υπερβεί και πάλι το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Τα περίπου 200.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το φετινό μέρισμα θα χρειαστεί να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για να γνωστοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό, ενώ θα δουν το ποσό στους λογαριασμούς τους  πριν από τα Χριστούγεννα.

Για την επιλογή των μακροχρόνια ανέργων που θα επιδοτηθούν θα χρησιμοποιηθεί έντονα κοινωνικό κριτήριο, ενώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα καταβληθεί το επίδομα σε γονείς παιδιών με αναπηρία.

Αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο «εκπλήξεων» όσον αφορά το τελικό ποσό που θα διατεθεί, το κονδύλι δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 150-200 εκατ. ευρώ. Είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου να διατηρήσει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» στον προϋπολογισμό, κάτι βεβαίως που μπορεί τελικώς να οδηγήσει στο φαινόμενο το 2019 να κλείσει για μία ακόμη χρονιά με (έστω και οριακό) υπερπλεόνασμα.

Η κυβέρνηση σκόπιμα απέφυγε να δώσει τα τελευταία 24ωρα την παραμικρή πληροφορία για τα τελικά κριτήρια του φετινού μερίσματος, διατηρώντας έτσι το πλεονέκτημα να διευρύνει τον τελικό κατάλογο ανάλογα και με τα δημοσιονομικά ευρήματα.

Το τελικό κριτήριο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, καθώς υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι από ανάγκη και άλλοι από επιλογή. Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για ένα έντονα κοινωνικό κριτήριο που θα χρησιμοποιηθεί για την επιλογή των δικαιούχων, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι το επίδομα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να χρειαστεί η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από την πλευρά των δικαιούχων προκειμένου να συγκεντρωθεί η πληροφορία που έχει να κάνει με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού.

Ο κ. Σκυλακάκης άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόσθετης καταβολής επιδόματος θέρμανσης στις αρχές του 2020. Ξεκαθάρισε ότι ακόμη και δεν αποδειχτεί επαρκές το ποσό των 68 εκατ. ευρώ, όλοι όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης έως τις 20 Δεκεμβρίου, θα εισπράξουν κανονικά το ποσό που δικαιούνται έως το τέλος του χρόνου. Από εκεί και πέρα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εισπράξουν το επίδομα θέρμανσης και αυτοί που για αντικειμενικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να κάνουν την αίτηση ή να αγοράσουν την απαιτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Catman

  Κυριάκο νομιζω ότι αρχίζεις να κλαδεύεις μόνος τα πόδια σου. Δε καταλαβαίνω τη λογική σου. Γιατί να πάρουν απο 700 ευρω λίγοι και να μη πάρουν απο 300 περισσότεροι να καλύψουν ολοι οι ανήμποροι μια ανάγκη τους π.χ τα τέλη κυκλοφοριας. Δυστυχώς οι άλλοι το ξέρουν ποιο καλά το παιχνίδι αυτο. Πρεπει να σου επισημάνω ότι με αυτη σου την ενέργεια έχεις χάσει ένα πολυ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων που δε τους ενδιαφέρει αν ΕΣΥ τρέχεις για επενδύσεις στο εξωτερικό. Ξέρουν επίσης ότι οι τυχών επενδύσεις που θα έρθουν αυτοί θ´αργησουν να οφελειθουν.
  Πρεπει επίσης να ξέρεις ότι πολυ ποιο εύκολα οι αδιάφοροι ψηφοφόροι φεύγουν απο τη Ν Δ απο ότι απο αλλο κόμμα. Αντί λοιπόν να κλείνεις στόματα ανοίγεις μεγαλύτερα. Πρεπει λοιπόν να τα λάβεις υπόψιν σου και μη δίνεις τροφή στους αντιπάλους σου γιατί σε βλέπω σύντομα πάλι στην αντιπολίτευση.

 2. avatar Φάτε κουτόχορτο κορόιδα….

  Οι 200.000 ΔΗΘΕΝ δικαιούχοι είναι λάθος. Αυτό το νούμερο προκύπτει αν αθροίσει τους δικαιούχους κάθε επιδόματος εξεταζόμενου καθενός ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος πληροί ένα κριτήριο θα πληροί και όλα τα άλλα. Ο κοινός τόπος όλων των κριτηρίων είναι ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ !!!! Η προπαγάνδα αθροίζει σύνολα που δεν αθροίζονται.........

 3. avatar KώσταςΠειραιάς

  Φέτος το κοινωνικό μέρισμα το έκανε προεκλογικό μποναμά ο φίλος σου ο Αλέξιτς μπας και γλυτώσει τα χειρότερα. Πως νομίζεις μάζεψε 32%;

 4. avatar Ευχαριστούμε

  Για αυτό σας ψηφίσαμε εσάς θέλουμε.

 5. avatar Φρατζολας κατά κόσμον Βαγγέλης Αποστόλου

  Χαχαχχαχχαα σας τα λέγαμε από το καλοκαίρι ρε Ελληναραδες... Πέρσυ ο Τσίπρας έδωσε σε όλους τους δικαιούχους του ΚΕΑ το μέρισμα φέτος το κόβει ο μάγκας Μητσοτάκης με έτσι θέλω....
  Μέχρι το καλοκαίρι θα κόψει και το ΚΕΑ με την δικαιολογία ότι έπεσε η ανεργία...
  Καλά να πάθετε όλοι σας...Σας χάλασε ο Τσίπρας τόσα χρόνια δεξιοί, κεφαλαιούχοι.
  Καλά να πάθετε!!!

  1. avatar KώσταςΠειραιάς

   Φέτος το κοινωνικό μέρισμα το έκανε προεκλογικό μποναμά ο φίλος σου ο Αλέξιτς μπας και γλυτώσει τα χειρότερα. Πως νομίζεις μάζεψε 32%;

 6. avatar Μίμης ο συριζαιος

  Δεξιά θέλατε ε?που είναι το κοινωνικο μερισμα του Τσίπρα?

  1. avatar χαζομαρες

   Το μερισμα το μοιρασε το Μαη ο Τσιπρας στους συνταξιουχους για να αγορασει ψηφους. Δεν χαβουμε μυγες

 7. avatar Δικαιοςελλην

  Δωστε στους δικαιουχους κεα που ειτε κανουν μαυρη δουλεια ειτε εχουν μαγαζι κ δεν χτυπανε τιποτα κ αφηστε τους συνταξιουχους με βαρεα ενσημα που ειναι ανυμποροι να δουλεψουν με συνταξη 460 ευρω

  1. avatar Νοντας

   Περνώ Κέα και έχω 3+5 χρόνια κάρτα ανεργίας.περνω τ μέρισμα η μπα.μαλον μπα

  2. avatar ζητουλες

   πηρατε 13η συνταξη πριν 6 μηνες. Θελετε και δευτερο δωρακι; Λιγο ελεος

 8. avatar Τόνο Μάσας.

  Η σφαγή του Δράμαλη. Θα σας κόβουν το κοινωνικό μέρισμα και θα είναι σαν να μη σας το κόβουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει