Η Κίνα θα αγωνιστεί για να επιτευχθεί η «φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς και οι δύο πλευρές κρατούν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, όπως τόνισε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Όπως εξηγεί το Reuters, η ολοκλήρωση της «φάσης 1» της συμφωνίας θα μπορούσε να γίνει και στις αρχές του επόμενου έτους, όπως έχουν πει ειδικοί και πηγές του Λευκού Οίκου, καθώς το Πεκίνο πιέζει για πιο εκτεταμένες ανακλήσεις δασμών και η αμερικανική κυβέρνηση έχει τις δικές της αυξημένες απαιτήσεις.

Πολλά ζητήματα κρίσιμης σημασίας παραμένουν ανοιχτά, ιδίως ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και η έκταση της άρσης των επιπλέον δασμών που έχουν επιβληθεί στην Κίνα. Το Πεκίνο αξιώνει να καταργηθούν ή να μειωθούν αρκετοί δασμοί, ώστε η συμφωνία να μην προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό, καθώς δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως «συνθηκολογεί».

Την ίδια ώρα, οι δασμοί που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα εισαγόμενα προϊόντα –κυρίως από την Κίνα– και τα επακόλουθα αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων, απειλούν περίπου 1,5 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.