Εξασθένηση του οικονομικού κλίματος και επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνη κατέγραψε η Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ τον Ιούλιο.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο υποχώρησε εκ νέου και διαμορφώθηκε στις 91,7 μονάδες, από 93,5 μονάδες τον Ιούνιο. Η τάση που καταγράφηκε σε όλους τους επιμέρους δείκτες, με εξαίρεση τις Κατασκευές, ήταν πτωτική, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασε σε μικρό βαθμό τις επιχειρηματικές προσδοκίες και περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ωστόσο, αν και η διαπραγμάτευση για την καταβολή της δόσης δεν αποτέλεσε εστία διενέξεων με τους δανειστές, όπως στο παρελθόν, η κινητικότητα / διαθεσιμότητα στο Δημόσιο τομέα δημιούργησε εστίες τριβής, τουλάχιστον με ένα μέρος των πολιτών.

Η έρευνα επισημαίνει πως η αυξημένη τουριστική κίνηση φαίνεται να επηρεάζει θετικά αρκετές αγορές, ωστόσο η αναμενόμενη φορολογική επιβάρυνση από Σεπτέμβριο με καθυστερούμενες εισφορές, αλλά και η καταβολή της φορολογίας εισοδήματος δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη υποχώρηση της απαισιοδοξίας.

Τέλος η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και οι διαδικασίες συγχωνεύσεων / εξαγορών στο χώρο εξελίχθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Παρά το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η έκθεση στην ΕΚΤ περιορίζεται σταδιακά και ενδεχομένως να μπορεί να ξεκινήσει, έστω σταδιακά, η παροχή κάποιας ρευστότητας στην οικονομία.