Βεσυρόπουλος: Σταθερή η βούληση της κυβέρνησης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ

«Στόχος μας είναι να υπάρξει αντικειμενικός, αξιόπιστος και δίκαιος προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22:46
04/10/2019
Βεσυρόπουλος: Σταθερή η βούληση της κυβέρνησης στη μείωση του ΕΝΦΙΑ
9
loading

Με κατηγορηματικό τρόπο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, «θα είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ στο πνεύμα και την ανάγκη μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης. Δεν πρόκειται να κυρωθεί πρακτικά και ουσιαστικά η μείωση που έγινε τον Σεπτέμβριο. Επισημαίνω ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ αφορούν στο συμπληρωματικό φόρο».

Η τοποθέτηση αυτή στη Βουλή ήρθε ως απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, που υποστήριξε ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οδηγεί σε μεγάλη αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων της ελληνικής περιφέρειας.

«Η βούληση και αποφασιστικότητα της σημερινής κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων στα ακίνητα δεν έχει αλλάξει, αλλά ούτε και πρόκειται να αλλάξει. Είναι σαφές ότι αν προκύψει υψηλότερη επιβάρυνση μετά την αναπροσαρμογή, των αντικειμενικών αξιών, θα προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στόχος μας είναι να υπάρξει αντικειμενικός, αξιόπιστος και δίκαιος προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Οι δύο επιλογές της Ελλάδας

Υποστήριξε ακόμα, ότι η Νέα Δημοκρατία, μετά τη μνημονιακή υποχρέωση για την επαναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της κληροδότησε, είχε δύο επιλογές: Ή να περιμένει τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών και στη συνέχεια να πραγματοποιήσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ή να προχωρήσει άμεσα στη μείωση του.

«Εμείς επιλέξαμε τη δεύτερη λύση για να πάρουν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες εκκαθαριστικά με μειωμένο φόρο. Έπρεπε αυτό να γίνει γιατί υπάρχει υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

«Με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, δίνεται η ευκαιρία επανεξέτασης και βελτίωσης των τιμών όπου κρίνεται απαραίτητο. Η αναπροσαρμογή δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση αύξηση των τιμών, σημαίνει και μείωση όπου επιβάλλεται. Ακόμα κι αν δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, έπρεπε να γίνει για λόγους κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.

Και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπλήρωσε: «Στόχος μας είναι αυτό να γίνει με ορθολογικούς όρους και το σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια».

«Έχουμε τον ίδιο προβληματισμό για την αξιοπιστία, την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα του συστήματος και του τρόπου με τον οποίο προσδιορίζονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει προσδιορισμός από ένα ανεξάρτητο και αδιάβλητο σύστημα. Υπάρχουν μεν πιστοποιημένοι εκτιμητές, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η δυνατότητα παρέμβασης από το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που σημαίνει ότι οι προτάσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών δεν δεσμεύουν τον εκάστοτε υπουργό και μπορεί να τους αλλάξει κατά το δοκούν», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Κατρίνης χαρακτήρισε τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, «γενικόλογες, χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και χωρίς δεσμεύσεις ότι δεν θα επιβληθούν νέοι αυξημένοι φόρου στα ακίνητα».

«Πάνω από δέκα φόροι ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και φόροι κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων, θα επηρεαστούν από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών με επιβάρυνση έως και 80%», τόνισε ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε: «Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και αγροτεμαχίων σε λαϊκές περιοχές και στην περιφέρεια θα δουν πολύ σύντομα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ να εξανεμίζεται, αφού μέσα κιόλας στο επόμενο εξάμηνο θα λάβουν το νέο «ραβασάκι» της φορολογίας ακινήτων, με κατακόρυφες αυξήσεις».

«Εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα πραγματικά αδιάβλητο σύστημα προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουμε την αναμόρφωση του συστήματος, μέσα από τη χωρική επέκταση, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της αντικειμενικότητας, ώστε να καταστεί η φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία πιο αποτελεσματική και κοινωνικά πιο δίκαιη», ανταπάντησε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Dr.Sheldon Cooper

  Η Πορτογαλία αγοράζει πίσω το νερό της από τις πολυεθνικές: Το… πείραμα απέτυχε!!!
  Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Πορτογαλία πολλοί δήμοι είχαν προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των εταιριών ύδρευσης. Μετά τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του νερού όμως επιχειρούν να τις ξαναγοράσουν. «Οι τιμές του νερού που είχαμε συγκαταλέγονταν στις υψηλότερες της χώρας», εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Σούσα Σίλβα. «Δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο. Έπρεπε να αντιδράσουμε».

  Η δε αντίδραση, αρκετά δραστική: ο δήμος Μάφρα (80.000 κάτοικοι, 40 χλμ. βορειοδυτικά της Λισαβόνας) προχώρησε στην επανακρατικοποίηση της εταιρίας ύδρευσης. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 το δίκτυο είναι και πάλι στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ το νερό έχει γίνει ήδη κατά 30% φθηνότερο.

  1. avatar @Dr.Sheldon Cooper

   Εσύ έχεις ύδρευση από την Πορτογαλία; Γι\' αυτό σου έρχεται ακριβά.

 2. avatar hgty

  Δεν είχε υποσχεθεί ο Κούλης μείωση του ένφια κατά 30% για όλους? Τι έγινε αυτό, πάει ξεχάστηκε? Και να σκεφτείς ότι ο ένφια είναι και ο πιο παράνομος φόρος, γιατί μη ξεχνάμε ότι όταν αγοράζεις ή κληρονομείς ένα σπίτι, πρέπει να πληρώσεις ένα ποσό στην εφορία για να γίνει το σπίτι αυτό δικό σου. Μέχρι να πεθάνεις δηλαδή θα πληρώνεις φόρο για το ακίνητο σου? Μια ζωή θα είσαι ενοικιαστής μέσα στο ίδιο σου το σπίτι? Και αυτό για να πληρώνουν τους δανειστές. Και ο Ελληνικός λαός έδωσε 80% στα κόμματα που θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο ληστρικός φόρος μη τυχόν και στενοχωρηθούν οι δανειστές και τότε πάει χαθήκαμε, έτσι? Άντε ρε κότες που δέχεστε να σας παίζουν παλαμάκια οι διεθνείς τοκογλύφοι και εσείς να χορεύετε. Καλά λένε ότι η βλακεία είναι ανίκητη και απέραντη.

  1. avatar @hgty

   Σταδιακά, είχε πει ψεύτη συριζαίε υποκριτή. Σας έχει εκπαιδεύσει πολύ καλά ο άρχων του ψεύδους, ο τσίπρας.

   1. τι σταδιακα βρε φερεφωνο.....παει το 30% οριζοντια εγινε 22% ψευταρια....

    1. avatar @hgty

     Ψεύτη και αδιάβαστε συριζαίε, είχε υποσχεθεί 22% φέτος και 8% το 2020. Για τι μικρές ιδιοκτησίες όμως το 30% ισχύει από φέτος. Πες στα άλλα ζα της κουμουνδούρου να σε ενημερώσουν άχρηστε.

 3. avatar Ζήσε Μάη μου

  Από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ πέρασε στην οριζόντια ενιαία μείωση του κατά 30%.
  Ούτε αυτό έκανε ο Κούλης.
  Εφάρμοσε αυτούσιο το κλιμακωτό πρόγραμμα μείωσης του ΣΥΡΙΖΑ με 10, 20 και 30%.

 4. avatar Ποια μειωση;;;;;;;;

  ..ετσι οπως τον βαλατε....ετσι να τον καταργήσετε πολιτικοι της ......

 5. avatar Κορόιδο

  Κορόιδα θα ανεβάσουν τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων και η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εξατμιστεί

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει