Ο πρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατήγγειλε το «ψέμα» της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, το οποίο έγκειται, όπως υποστήριξε, στον ισχυρισμό ότι η δημοσιονομική λιτότητα είναι αρκετή για να διευθετηθεί η κρίση στην Ευρώπη, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ντι Τσάιτ».

«Η μέθοδος της Μέρκελ να σφίγγει τη ζώνη κατέστησε την Ευρώπη ανορεξική», δήλωσε ο Γκάμπριελ, το κόμμα του οποίου θα προσπαθήσει να εμποδίσει την καγκελάριο να κερδίσει μια τρίτη θητεία στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Είναι το ίδιο ψέμα με αυτό του (πρώην καγκελαρίου) Χέλμουτ Κολ ο οποίος είχε υποσχεθεί ότι η γερμανική Επανένωση δεν θα κόστιζε τίποτε σε κανένα», τόνισε. «Η ώρα της αλήθειας θα έρθει για την Μέρκελ, όπως ήρθε για τον Κολ».

Ο Γκάμπριελ κατηγόρησε την καγκελάριο ότι δεν τήρησε το λόγο της, καθώς δεν επέτρεψε ποτέ να δει το φως της ημέρας το σύμφωνο ανάπτυξης, το οποίο υιοθετήθηκε ταυτόχρονα με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο.

«Δώδεκα μήνες αργότερα, τίποτε δεν έχει συμβεί. Η κ. Μέρκελ είναι ειδική στο να μην σέβεται το λόγο της», σχολίασε.

Σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, η Ευρώπη έχει ανάγκη από μέτρα ανάλογα με εκείνα που εφαρμόσθηκαν κατά την τελευταία ύφεση, το 2009: «αρωγές για τη μερική ανεργία, ένα συγκυριακό πρόγραμμα ανάκαμψης και προγράμματα απόσυρσης», εξήγησε.

Η Γερμανία οφείλει, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποδεχθεί τον ρόλο της ως κύριου χρηματοδότη στην Ευρώπη επειδή οι Γερμανοί είναι «οι μεγάλοι κερδισμένοι της Ευρώπης».

Μετά τη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, «κερδίσαμε 500 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον αυτών που δαπανήσαμε. Στο εξής οφείλουμε να επανεπενδύσουμε μέρος αυτού του ποσού, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε συνετός επιχειρηματίας», πρότεινε.