Νέα επίσκεψη θα πραγματοποιήσει αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα μέσα Ιουλίου στο Βουκουρέστι, προκειμένου να εξετάσει την πορεία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η ρουμανική κυβέρνηση ως προς την ολοκλήρωση διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων εταιρειών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ντάνιελ Χιτόιου δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Agerpres» ότι η Ρουμανία εκπλήρωσε τις δράσεις προτεραιότητας που έχουν συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, με εξαίρεση αυτή που σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση του τμήματος εμπορευματικών μεταφορών του οργανισμού σιδηροδρόμων CFR Marfa.

Ο κ. Χιτόιου σημείωσε πως το ΔΝΤ θα εξετάσει τον Ιούνιο την επιστολή που απέστειλε η ρουμανική κυβέρνηση για την πορεία υλοποίησης των διαδικασιών και αποστολή του Ταμείου αναμένεται στο Βουκουρέστι, στα μέσα Ιουλίου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας κινούνται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των εταιρειών. Εκτίμησε δε, ότι μια ενδεχόμενη, μελλοντική συμφωνία με το ΔΝΤ θα είναι προληπτικού χαρακτήρα. «Δεν θα χρειαστούμε χρήματα από το ΔΝΤ, θα δανειστούμε από τις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χιτόιου.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την πορεία της οικονομίας και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που, τελικά, επιτευχθεί μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, αυτή θα εγγυάται τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως τις διαρθρωτικές και δεν θα έχει χαρακτήρα αντιμετώπισης οικονομικών δυσκολιών.