Στα 8,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το Μάρτιο 2013, από 8,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο 2013.

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου το Μάρτιο ανήλθαν στα 8,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 7,9 δισ. αφορούσαν σε υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους και τα 244 εκατ. ευρώ σε εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Από τα 7,9 δισ. ευρώ των ληξιπροθέσμων οφειλών του Μαρτίου τα 4,09 δισ. ευρώ αφορούσαν σε χρέη Οργανισμών Κοινωνικής Ασφαλίσεως, τα 1,9 δισ. ευρώ ήταν υποχρεώσεις των νοσοκομείων, 1,03 δισ. ευρώ αφορούσαν σε χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 523 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε χρέη υπουργείων και 341 εκατ. ευρώ ήταν οφειλές άλλων Νομικών Προσώπων.

Αναφερόμενος στα εν λόγω στοιχεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως τα ταμειακά στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το Μάρτιο παρέχουν ποσοτικές ενδείξεις που δείχνουν την ικανοποιητική πορεία των δημοσίων οικονομικών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία, το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι θετικό, παρουσιάζοντας πλεόνασμα περίπου 970 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ, παράλληλα, έχουν χρηματοδοτηθεί δαπάνες για εξοφλήσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών και επιστροφές φόρων συνολικού ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, τόνισε πως θετικό είναι και το πρωτογενές αποτέλεσμα, χωρίς τη διόρθωση των ταμειακών στοιχείων, του Κρατικού Προϋπολογισμού, ενώ καλύτερη από πέρυσι είναι η δημοσιονομική εικόνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Παράλληλα, ο κ. Σταικούρας σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών έχει καταφέρει, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους, την επίτευξη των βασικότερων ενδιάμεσων στόχων των διαρθρωτικών αλλαγών στο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης.

Συγκεκριμένα, η συμμετοχή των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανέρχεται στο 95% επί του συνόλου των παλαιών φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 91%, και στο 65% επί του συνόλου των νέων φορέων, έναντι στόχου για συμμετοχή 55%. Την ίδια στιγμή η απόκλιση, ως προς τους νέους φορείς, μεταξύ αυτών που υποβάλλουν μηνιαία στοιχεία μέσω Δελτίων και αυτών που καταχωρούν τα στοιχεία τους στο Μητρώο Δεσμεύσεων ανήλθε στο 10%, που είναι σημαντικά μικρή απόκλιση, καθώς ο στόχος ήταν για 30%, υπογραμμίζοντας τη σημαντική αύξηση της συμμόρφωσης των φορέων.