Οι πωλήσεις λιανικής συρρικνώθηκαν τον Μάρτιο για δεύτερη φορά τους τελευταίους τρεις μήνες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε απότομη πτώση τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι αυξήσεις φόρων νωρίτερα φέτος προκαλούν ανάσχεση της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Thomson Reuters σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Michigan, υποχώρησε στα μέσα Απριλίου στο χαμηλότερο επίπεδο από το Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, σημείωσε πτώση στις 72,3 μονάδες από 78,6 μονάδες το Μάρτιο ενώ οι οικονομολόγοι τον τοποθετούσαν στις 79 μονάδες.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 0,4% τον Μάρτιο ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παρέμεναν στο ίδιο επίπεδο με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δαπάνες των καταναλωτών ήταν σημαντικά ασθενέστερες κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές, και πολλοί αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για το διάστημα αυτό.

Η προοπτική για την μακροπρόθεσμη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας είναι ακόμα πιο απαισιόδοξη, καθώς οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέμεναν υψηλότερο επίσημο ποσοστό ανέργων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού και χαμηλότερο εισόδημα για το χρονικό διάστημα που λήγει σε 12 μήνες από σήμερα, επισημαίνει ο Ρίτσαρντ Κέρτιν, που διευθύνει την σχετική έρευνα.

Από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι σε βάθος χρόνου 5 έως 10 ετών, οι Αμερικανοί προβλέπουν πως ο ρυθμός του αμερικανικού πληθωρισμού θα κυμαίνεται στο 2,8% .

Στο μεταξύ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε 0,6% τον Μάρτιο, καταγράφοντας την υψηλότερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων. Οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση του δείκτη κατά μόλις 0,2%.