Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό επιτελείο από τις «τρύπες» που υπάρχουν κυρίως στα έσοδα καθώς φοβούνται ότι η τρόικα θα διαπιστώσει τις αποκλίσεις και θα ζητήσει μέτρα για να αντιμετωπιστούν, όπως προβλέπεται από την αυτόματη ρήτρα στο Μνημόνιο.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε αναλυτική συζήτηση στις πολύωρες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο να απαιτήσει η τρόικα μέτρα μείωσης των δαπανών στο Δημόσιο κάτι που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να φέρει πιο κοντά τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στο οικονομικό επιτελείο ομολογούν- όχι δημοσίως- ότι αν δεν βρεθούν άλλες λύσεις και δεν ανακάμψουν τα έσοδα ο Ιούνιος θα είναι πολύ «καυτός» καθώς θα πρέπει η κυβέρνηση να καλύψει τις απώλειες του α’ εξαμήνου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε σαφής εντολές να προχωρήσουν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και να μην υπάρχουν «αγκάθια» όταν καταφθάσουν οι επικεφαλής της τρόικας. Προκειμένου να καμφθούν οι πιέσεις της τρόικας ο κ. Σαμαράς έχει ήδη αποφασίσει να παραμείνει έστω και μειωμένο το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ώστε να είναι βέβαιη η είσπραξή του και θα ζητήσει από τους κυβερνητικούς εταίρους να άρουν τις αντιρρήσεις τους στην συνάντηση της Τετάρτης.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η συνάντηση των αρχηγών ορίστηκε για την Τετάρτη αφού τότε η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της τις απαντήσεις της τρόικας μέσω e-mail για τα θέματα που θα κλείσουν και συμφωνούν.

 Χθες βράδυ, οριστικοποιήθηκαν οι κυβερνητικές προτάσεις και για το Δημόσιο και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και εστάλησαν στην τρόικα αφού είχε προηγουμένως γίνει παζάρι με ανταλλαγή προτάσεων και παρατηρήσεων.

Όμως , λόγω του Πάσχα των Καθολικών , η τρόικα θα στείλει τις απαντήσεις της Τρίτη βράδυ ή Τετάρτη πρωί , οπότε καταφθάνουν στην Αθήνα τα «μεγάλα κεφάλια» αλλά και χαμηλόβαθμοι που είχαν επιστρέψει για διακοπές στις πατρίδες τους.

Εξάλλου, και μόνον το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ βάζει εκ νέου θέμα για πραγματική επιμήκυνση των μέτρων του μνημονίου με βάση την κατάσταση της οικονομίας καταδεικνύει ότι υπάρχει ζήτημα στην υλοποίηση των στόχων του μνημονίου.

Προφανώς για την Αθήνα , όπως σημειώνει κορυφαίος υπουργός , «υπάρχει σοβαρό θέμα λόγω της σκληρής και παρατεταμένης ύφεσης και η τρόικα θα πρέπει να το συνεκτιμήσει».

Πάντως στην κυβέρνηση ακόμη δεν μπορούν να καταλάβουν με τι διαθέσεις έρχεται η τρόικα μετά και την απόλυτη κυριαρχία της στην Κύπρο. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εκτιμήσεις, τονίζει υψηλά ιστάμενη πηγή, «η τρόικα πρέπει να φέρει εις πέρας την αποστολή της και να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του μνημονίου και σε αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις».