Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο, ενώ ενισχύθηκε και καταναλωτική εμπιστοσύνη, δείκτες που καταδεικνύουν μια επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, μετά το σχεδόν πλήρες τέλμα του 2012.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν επίσης ανάκαμψη της αύξησης των εισοδημάτων, κάτι που σημαίνει πως η αμερικάνικη οικονομία είναι σε καλύτερη θέση για την αντιμετώπιση των πολιτικών λιτότητας, ειδικά ενόψει των λεγόμενων αυτόματων περικοπών στις ομοσπονδιακές δαπάνες.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανέφερε ότι η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,7% τον περασμένο μήνα, από 0,4% τον Ιανουάριο.

Αν και η αύξηση της κατανάλωσης, που αναλογεί στο περίπου 70% της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, αυξήθηκαν επίσης οι αγορές διαρκών αγαθών, όπως των αυτοκινήτων, ενώ αυξήθηκαν επίσης οι αγορές των υπηρεσιών.

Τον περασμένο μήνα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε 35 σεντς το γαλόνι (σ.σ. περίπου 4 λίτρα).

Μετά την διόρθωση με τον συνυπολογισμό του πληθωρισμό, η πραγματική αύξηση της κατανάλωσης υπολογίστηκε σε 0,3%. Οικονομολόγοι επισήμαναν ότι αυτή είναι η ταχύτερη αύξησή της από το 2010.

Το ατομικό εισόδημα κατέγραψε άνοδο 1,1% τον Φεβρουάριο, μετά την πτώση του 3,7% τον πρώτο μήνα του έτους. Πέραν της συρρίκνωσης της ανεργίας, συνέβαλαν οι βελτιωμένοι μισθοί, λόγω της κατάργησης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών 2% από 1ης Ιανουαρίου.

Οικονομολόγοι ανάγοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο σε όλο το 2013 προβλέπουν ανάπτυξη 3,2%, παρότι το τέταρτο τρίμηνο του 2012 η ανάπτυξη περιορίστηκε σε μόλις 0,3%.