Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και η παράλληλη κεφαλαιακή του ενίσχυση αποτελούν κομβικής σηµασίας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συμβάλλουν αποφασιστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και συνιστούν προϋποθέσεις για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για περαιτέρω εξορθολογισµό του κόστους λειτουργίας των Τραπεζών, κάτι που σύμφωνα με την ΤτΕ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη.

Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι άρχισαν να γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα για να επιτευχθεί η αναγκαία συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος. Έχει γίνει πλέον ευρύτερα αντιληπτό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορούσε να πορευθεί στη νέα εποχή με την πρότερη διάρθρωσή του.

Ήδη, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αποτελεί ένα πρώτο σημάδι θετικής αποτίμησης των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα. Η συνέχιση της επιστροφής των καταθέσεων και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που έχει δρομολογηθεί για τους πρώτους μήνες του 2013 θα συντελέσουν, σε μεσοπρόθεσµο ορίζοντα, σε βαθμιαία αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων.

Γενικότερα, η αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας και η ενίσχυση της ρευστότητας των Τραπεζών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ενίσχυση της προσφοράς τραπεζικών πιστώσεων, ώστε να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση της παραγωγής, των επενδύσεων και των εξαγωγών, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην εδραίωση συνθηκών διατηρήσιµης ανάπτυξης, αναφέρεται στην έκθεση.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην έκθεση σημειώνεται ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών σε όλες τις κατηγορίες δανείων, που έχουν χορηγηθεί σε εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σημείωσε νέα επιδείνωση. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων ανήλθε σε 22,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 από 16,0% στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Εντονότερα αυξήθηκε ο λόγος των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των καταναλωτικών δανείων, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 36,3% το Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% το Δεκέμβριο του 2011. Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε, επίσης, στον αντίστοιχο λόγο τόσο για τα επιχειρηµατικά (Σεπτέμβριος 2012: 21,0%, Δεκέμβριος 2011: 14,2%) όσο και για τα στεγαστικά δάνεια (Σεπτέμβριος 2012: 20,2%, Δεκέμβριος 2011: 14,9%).