Φωτιά στο Μάτι: Επιτάχυνση στην έκδοση οικοδομικών αδειών για τους πυρόπληκτους

Τι προβλέπει τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13:16
16/05/2019
Φωτιά στο Μάτι: Επιτάχυνση στην έκδοση οικοδομικών αδειών για τους πυρόπληκτους
5
loading

Τροπολογία με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών για την ανακατασκευή κτισμάτων των περιφερειών Αττικής και Πελοποννήσου που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης του Ιουλίου του 2018 και με ΚΥΑ έχουν οριοθετηθεί ως πυρόπληκτες, κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Με την τροπολογία, που συμπεριλαμβάνεται στο σ/ν με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συντελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου», επιδιώκεται η δημιουργία ενός σαφούς πλαισίου όρων δόμησης για περιπτώσεις κτισμάτων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι δεν οφείλονται πρόστιμα και παύει η υποχρέωση της καταβολής τυχόν υπόλοιπων δόσεων προστίμων από την ημερομηνία οριοθέτησης για κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτιρίου, είτε έχουν κριθεί ως μη κατοικήσιμα και χρήζουν επισκευής και τα οποία έχουν υπαχθεί στον ν.4178/2013 είτε στον ν.4495/2017. Διευκρινίζεται, δε, ότι τυχόν καταβληθέντα ποσά προστίμων, από την παραπάνω ημερομηνία έως και τη δημοσίευση του παρόντος σ/ν, δεν επιστρέφονται. Επιπλέον, προβλέπεται ότι για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων των παραπάνω πληγεισών περιοχών στις διατάξεις του ν.4495/2017, μετά την έναρξη της ισχύος της παρούσας διάταξης, καταβάλλεται μόνο το προβλεπόμενο παράβολο. Τέλος, προβλέπεται η αναστολή της επιβολής κυρώσεων και της είσπραξης προστίμων σε αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί προ της 28ης Ιουλίου 2011 έως την οριστική οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων των πληγεισών περιοχών.

Με την τροπολογία απλουστεύεται η διαδικασία υποβολής εγγράφων από τον αιτούντα πληγέντα ιδιοκτήτη και επιταχύνεται η συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την έκδοση οικοδομικής άδειας για ανακατασκευή των πυρόπληκτων κτισμάτων.

Επίσης, διευκρινίζονται οι κατηγορίες εργασιών δόμησης, που εξαιρούνται από την απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών, η οποία τέθηκε ως ειδική ρύθμιση για την αποκατάσταση και ανάπλαση της πυρόπληκτης περιοχής των δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου.

Τέλος, καταργούνται οι προσαυξήσεις 10% και 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου, που προβλέπονταν ανάλογα με τον χρόνο υπαγωγής της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης στις διατάξεις του ν.4495/2017.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΑΓΑΠΗΤΕ supercat ΕΙΜΑΙ ΓΕΝΝΗΜΑ ΘΡΕΜΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΜΕΤΑ ΛΥΠΗΣ ΜΟΥ ΟΤΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1970 ΠΕΡΙΠΟΥ ΠΕΡΙΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΜΠΑΖΩΜΕΝΟΣ ΡΕΜΑ ΜΗΝ ΒΑΖΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΛΙΓΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟ 1965 ΠΡΟΣ ΜΑΤΙ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΛΠ ΜΟΝΟ ΤΙΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ

  1. avatar τριαλαρο

   τότε λογικά δεν πρέπει να υπήρχαν και δέντρα στη Ραφήνα.
   Εκτός από τις περιοχές που αποτελούν δήμο Αθηνών, οι υπόλοιπες είναι αυθαίρετα και καταπατήσεις. Πήγαινε κάπου ο βοσκός να βοσκίσει τα πρόβατα το έπαιρνε δικό του, έχτιζε παράγκες, έβαζε σύρμα γυρω γυρω, ωραίο οικοπεδάκι.

 2. avatar supercat

  εκει δεν ηταν ολα αυθαιρετα και θα τα κατεδαφουσαν ολα ????? τι αλλαξε ??????

 3. avatar Ξεμπερδεύτε επιτέλους βρε παιδιά

  Άντε γιατί έρχεται καλοκαίρι και έτσι και πιάσει καμιά φωτιά δεν θα βρει τίποτα να κάψει.

 4. avatar Ευτυχώς….

  ....που έρχονται εκλογές, διαφορετικά ούτε σε δέκα χρόνια....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει