Υπογράφτηκε η συμφωνία μεταξύ της Αυστρίας και του Λιχτενστάιν για τη φορολόγηση αυστριακού «μαύρου χρήματος» στις τράπεζες του πριγκιπάτου, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 και αναμένεται να εξασφαλίσει έσοδα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό του 2014.

Το «πράσινο φως» για τη συμφωνία δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το υπουργικό συμβούλιο της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού και, αργότερα, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, υπέγραψε στο Βαντούζ τη συμφωνία με τον ομόλογό της και πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν, Κλάους Τσιούτσερ.

Η Φέκτερ χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική», διότι «συμβάλλει στην αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης», ενώ και από την πλευρά του ο αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, χαιρέτισε τη συμφωνία ως ένα περαιτέρω βήμα για μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.

Ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα βρίσκεται στο 15%, ο υψηλότερος στο 30%, που σε εξαιρέσεις (για ιδιαίτερα υψηλές καταθέσεις) θα μπορεί να ανέλθει και μέχρι το 38%, ενώ τα πάγια ποσά από το Λιχτενστάιν, αναμένεται να εισρεύσουν στην Αυστρία το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

Τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται κατόπιν στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.