Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα αυξηθεί στο 2,4% το 2013 και στο 3,2% το 2014, σύμφωνα με την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (Conférence des Nations Unies pour le commerce et le développement, CNUCED), που δημοσιοποίησε σήμερα την ετήσια έκθεσή της, με τίτλο «Η κατάσταση και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2013».

Η Διάσκεψη προβλέπει δηλαδή ένα ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά κατώτερο από το επίπεδο επιδόσεων της διεθνούς οικονομίας πριν εκδηλωθεί η διεθνής οικονομική κρίση, αποκάλυψε ο Αλφρέντο Καλκάνιο, υπεύθυνος για τις μακροοικονομικές μελέτες που εκπονεί η Cnuced.

Σύμφωνα με τον Καλκάνιο, «ο κίνδυνος να πέσουμε σε μια νέα ύφεση δεν μπορεί να αποκλειστεί, ιδίως εάν η κρίση του ευρώ βαθύνει, ή εάν επιβραδυνθεί πολύ αισθητά -βίαια- ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας».
Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική ειδικά σε ό,τι αφορά την απασχόληση, όπου ο Καλκάνιο δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το 2017.

Όλο το περυσινό έτος η παγκόσμια οικονομία παρέμεινε εξασθενημένη, με ρυθμό ανάπτυξης 2,2%, μετά από το 2,7% του 2011. Η πρόβλεψη που έκανε το 2012 για την παγκόσμια οικονομία η Cnuced αρχικά ήταν 2,6%.

Ορισμένα κράτη περιήλθαν σε ύφεση πέρυσι ενώ για άλλα ήδη αντιμέτωπα με δυσχέρειες η οικονομική κατάσταση το 2012 επιδεινώθηκε περαιτέρω, με το ποσοστό των ανέργων να ξεπερνά κατά πολύ το 20% του εργατικού δυναμικού, όπως συνέβη στον ευρωπαϊκό νότο.

Παγκοσμίως, εκτιμά η Cnuced, οι ανεπτυγμένες χώρες θα γνωρίσουν ανάπτυξη 1,1% το 2013 και 2% το 2014.
Καλύτερη αναμένεται να είναι η κατάσταση ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου φέτος η ανάπτυξη της οικονομίας προβλέπεται να επιταχυνθεί, φθάνοντας το 1,7% φέτος και 2,7% το 2014.

Πολύ ασθενέστερη κατά την πρόβλεψη της ίδιας πηγής θα είναι η οικονομική ανάπτυξη της Ιαπωνίας–φέτος 0,6% και του χρόνου 0,8%.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η Διάσκεψη του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι πέντε κράτη της γνώρισαν την οικονομική ύφεση τη χρονιά που τελείωσε, την ώρα κατά την οποία στην ευρωζώνη το ποσοστό ανέργων μεσοσταθμικά έτεινε στο πρωτοφανές πολύ κοντά στο 12%, με αύξηση μιας ολόκληρης εκατοστιαίας μονάδας συγκριτικά με το 2011.

Σε Ελλάδα και σε Ισπανία η κατάσταση είναι επιδεινωμένη στην αγορά εργασίας, καθώς πάνω από το 25 του εργατικού δυναμικού πλέον δεν έχει δουλειά.

Προέχει οι ανεπτυγμένες χώρες να φροντίσουν να υπάρξουν θέσεις σταθερής απασχόλησης, εγκαταλείποντας την υιοθέτηση μέτρων στο πλαίσιο μιας “αντιπαραγωγικής” πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σε ό,τι αφορά “τις οικονομίες σε μετάβασης”, όπως αυτές της περιοχής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, καθώς επίσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στην ίδια την Ρωσία, η οικονομική ανάπτυξη πέρυσι παρέμεινε (συγκριτικά με αλλού στην Ευρώπη) σχετικά ενισχυμένη, με μεσοσταθμικό ρυθμό ανάπτυξης σε όλη αυτήν τη γεωγραφική περιοχή το 3,5%, το 2013 αναμένεται να φτάσει το 3,6%, και το 2014 το 4,2%.

Ειδικά στη Ρωσία η απασχόληση είναι οιωνοί πλήρης, οι πληθωριστικές πιέσεις μέτριες, παρά την φθίνουσα απόδοση πολλών καλλιεργειών, αναφέρεται στην έκθεση αυτή.

Στην Κίνα φέτος προβλέπεται από την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ρυθμός ανάπτυξης 7,9% από 7,7% όλο το 2012, και 8% το 2014.

Παγκοσμίως η οικονομική ανάπτυξη μάλλον θα εστιαστεί γεωγραφικά στη Νότια-Νοτιανατολική Ασία–φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 6%, που θα γίνει 6,3% όλο το 2014, λέει η ίδια έκθεση.

Βελτιωμένη χαρακτηρίζεται η οικονομική κατάσταση φέτος στη Λατινική Αμερική–ο ρυθμό ανάπτυξης το 2013 αναμένεται να φτάσει το 3,9% και του χρόνου το 4%, από 3,1% το 2012, συμπληρώνει η έκθεση.