Το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο της κυβέρνησης συμμαχίας υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας να αυξηθούν οι φόροι έπειτα από τις εκλογές του 2013, καθώς η χώρα που αποτελεί τον πιο σθεναρό υποστηρικτή των πολιτικών λιτότητας στην Ευρώπη πασχίζει να ισοσκελίσει τον δικό της προϋπολογισμό.

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ένα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας στο 19% που θα επιβάλλεται ενιαία σε όλες τις αγορές, καταργώντας το μειωμένο 7% που ισχύει για πολλά είδη, με στόχο να εισρέουν στα ταμεία του ομοσπονδιακού κράτους επιπλέον 23 δισεκατ. ευρώ το χρόνο.

Διέψευσε επίσης προχθές Παρασκευή ότι ο Σόιμπλε σχεδιάζει να περιστείλει τις κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου το χρέος της Γερμανίας να μειωθεί στο επίπεδο που το Βερολίνο επέμεινε να τίθεται ως όρος ώστε οι χώρες να εισέρχονται στη νομισματική ένωση.

Η Γερμανία πίεσε να επιβληθούν μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας σε άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Οι Γερμανοί ως σήμερα δεν έχουν αντιμετωπίσει τέτοια μέτρα, όμως παρότι το χρέος της Γερμανίας μειώνεται σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της, παραμένει στο 81,5%, πολύ πιο πάνω από την ονομαστική οροφή του 60% για την ευρωζώνη.

Ο Φόλκερ Βίσιννγκ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να ταχθεί υπέρ οποιουδήποτε μέτρου αυξάνει το βάρος για τους φορολογουμένους. «Εάν εκείνος (ο Σόιμπλε) θέλει να αυξήσει τα έσοδα (αυξάνοντας τον ΦΠΑ), τότε θα πρέπει να δώσει στους φορολογούμενους κάτι πίσω σε κάποιο άλλο πεδίο», είπε ο Βίσινγκ.

Το FDP μάχεται για να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για επιλεγμένους τομείς της οικονομίας, όπως τα ξενοδοχεία, και είδη όπως τα τρόφιμα, τα βιβλία και τα εισιτήρια για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το περιοδικό Σπίγκελ έγραψε ακόμη πως το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει σχέδια για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα λιτότητας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, που περιλαμβάνουν μειώσεις τις κοινωνικές δαπάνες και θα έπλητταν τους συνταξιούχους, προκειμένου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της ισοσκελισμένο έως το 2016.

«Το δημοσίευμα είναι εσφαλμένο», είπε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια για την μετεκλογική περίοδο», πρόσθεσε. Ανέφερε πάντως πως το υπουργείο εργάζεται για να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2013.

Οι Σοσιαλδημοκράτες της αντιπολίτευσης (SPD) και το κόμμα Αριστερά (Die Linke) επίσης καταδίκασαν τα κυβερνητικά σχέδια για τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών που αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα.

Η Γερμανία θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2012 χάρη στην συνεχιζόμενη σθεναρή οικονομική της ανάπτυξη. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει πλεονάσματα που θα ανέρχονται στο 0,5% του γερμανικού ΑΕΠ το 2013 και το 2014.

Το SPD και οι Πράσινοι ελπίζουν να κερδίσουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό της Μέρκελ στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Δημοσκοπήσεις φέρουν SPD και Πράσινους περί το 43%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες της CDU και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές εταίροι τους (CSU) συγκεντρώνουν περίπου το 40% της πρόθεσης ψήφου. Το FDP βρίσκεται κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στην Μπούντεσταγκ.

Ο Γιοάχιμ Πος, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, επίσης κατηγόρησε τον Σόιμπλε ότι προσπαθεί να κρατήσει τους σχεδιασμούς για τις αυξήσεις φόρους και τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες μυστικές έως τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία την 20ή Ιανουαρίου, όπου δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η CDU της κινδυνεύει να απολέσει την εξουσία και ότι το SPD και οι Πράσινοι οδεύουν σε νίκη στην εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο αυτό.

Σύμφωνα με το περιοδικό Σπίγκελ, το υπουργείο Οικονομικών θέλει επίσης να μειώσει την επιχορήγηση στο σύστημα υγείας κατά 10 δισεκατ. ευρώ το χρόνο, να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, να κάνει πολύ δυσμενέστερους τους όρους της πρόωρης συνταξιοδότησης και να μειώσει τις συντάξεις χηρείας.