Την εκτίμηση ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση το σύνολο των χωρών που απαρτίζουν το ευρώ το 2013, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Roubini Global Economics, η ύφεση με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ευρωζώνη το επόμενο έτος θα συμπαρασύρει και τις ισχυρές χώρες, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν οι κυβερνήσεις να μειώσουν τα ελλείμματα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας σε συνέδριο στο Βερολίνο, «τον επόμενο χρόνο αναμένεται να επιβληθούν αυστηρά μέτρα λιτότητας ακόμη και στον ισχυρό πυρήνα του ευρώ, λόγω του δημοσιονομικού συμφώνου», που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Και πρόσθεσε: «Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φινλανδία, Αυστρία θα κληθούν να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα».

Ο διάσημος οικονομολόγος προβλέπει δε, ότι «η ύφεση στην ευρωζώνη δεν θα τελειώσει με το τέλος του 2012, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, τουλάχιστον», ενώ προειδοποίησε πως η «αδυναμία» της ΕΚΤ να αποδυναμώσει το ευρώ, θα καταστήσει ακόμη και την Γερμανία μια λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία.

Κάλεσε, μάλιστα, τους ηγέτες της ευρωζώνης να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.