Μια συνδυαστική πρόταση, η οποία να καλύπτει όλες τις πλευρές, αναμένεται να τεθεί προς διαπραγμάτευση στο αποψινό Eurogroup, μετά τη συνεδρίαση των τεχνοκρατών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το Euroworking Group προέκρινε λύση, η οποία:
• δίνει προσωρινή λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τα επόμενα 2 – 4 χρόνια,

• ικανοποιεί την απαίτηση της Γερμανίας για την εφαρμογή κοκτέιλ μέτρων χωρίς κούρεμα για τη χώρα μας μέχρι τις εθνικές εκλογές στο Βερολίνο, αλλά και

• καθησυχάζει ταυτόχρονα την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Κριστίν Λαγκάρντ για τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής:
• Πολύ χαμηλά – έως μηδενικά – επιτόκια για τα δάνεια, που έχει πάρει ήδη η Ελλάδα

• Επιστροφή των κερδών, που έχουν αποκομίσει οι 16 κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα

• Επαναγορά χρέους από τη χώρα μας

• Κούρεμα του χρέους, που κατέχει ο επίσημος τομέας, το 2016.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να προχωρήσει το OSI.

Θετικά εξελίσσεται η συζήτηση στο Euroworking Group για την Ελλάδα, καθώς οι τεχνοκράτες που έψαξαν ένα προς ένα όλα τα prior actions, διαπίστωσαν ότι η Αθήνα έχει συμμορφωθεί πλήρως.

Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία ότι ανάλογο θα είναι το κλίμα και στο Eurogroup και θα υπάρξει η απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης για να συναντηθεί με τον Χ. Ρομπάι για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Παράλληλα νομικές συμβουλές για την επαναγορά του ελληνικού χρέους ζήτησαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters. Η διαδικασία κινήθηκε μετά την γερμανική πρόταση να αγοράσει πίσω η Ελλάδα το 505 των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες, στα 25 σεντς.

Μάλιστα ένας ανώτερος γάλλος αξιωματούχος είπε ότι μια απόφαση για την επαναγορά θα μπορούσε ακόμη και να ληφθεί σήμερα. «Είναι δυνατόν να γίνει το συντομότερο, απόψε», ανέφερε.