Μπορεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία να μην είναι εύκολη, υπάρχουν όμως ακόμα τολμηροί νέοι επιχειρηματίες, που δοκιμάζουν την τύχη και τις δυνάμεις τους στο διαμορφούμενο επιχειρηματικό τοπίο, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα με startup εταιρείες.

Κι αν δεν τα καταφέρνουν όλοι, υπάρχουν εκείνοι που βλέπουν το όραμά τους να γίνεται πραγματικότητα και τους κόπους τους να αποδίδουν.

Σύμφωνα με έκθεση του Found.ation για το 2018, παρότι οι εξαγορές ήταν λιγότερες από τα προηγούμενα χρόνια, καταγράφεται αύξηση των επενδύσεων, ένα προφανώς θετικό βήμα για το ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα αλλά και γενικά την ελληνική οικονομία.

Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων αυξήθηκε για τις 10 startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν κατά μέσο όρο γραφεία σε τρεις διαφορετικές χώρες και επτά στις δέκα έχουν «απλωθεί» και στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διεθνή χρηματοδότηση αλλά και επιδεικνύοντας σημάδια ωρίμανσης, με την προσέλκυση νέων ταλέντων και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους.

Όπως καταγράφει το Found.ation, στον κατάλογο με τις δέκα startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το 2018, την πρώτη θέση με 43,83 εκατ. ευρώ καταλαμβάνει η Workable, πλατφόρμα που βοηθά εταιρείες στην προσέλκυση προσωπικού, με απλά εργαλεία για την online προώθηση της δουλειάς τους, την αξιολόγηση υποψηφίων και τον προγραμματισμό συνεντεύξεων.

Ακολουθεί με 21,75 εκατ. ευρώ, η Softomotive, που εξειδικεύεται στη ρομποτική αυτοματοποίηση. Ιδρύθηκε το 2005 και εξυπηρετεί πάνω από 8.000 εταιρείες παγκοσμίως.

Στην τρίτη θέση είναι η Viva Wallet, που προσφέρει πολλές λύσεις πληρωμών. Ιδρύθηκε το 2000.

Τέταρτη με 10,44 εκατ. ευρώ είναι η Blueground, εταιρεία που προσφέρει φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών για στελέχη επιχειρήσεων και όχι μόνο, και την πεντάδα συμπληρώνει η online ασφαλιστική εταιρεία Hellas Direct με 7 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση.

Τρεις από τις εταιρείες της δεκάδας αυτής μπήκαν το 2018 και στη λίστα με τη δεκάδα των startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση διαχρονικά. Η Softomotive είναι στην τέταρτη θέση, η Viva Wallet στην 8η και η Pollfish με 7,76 εκατ. ευρώ στην τελευταία.

Την πρώτη θέση καταλαμβάνει με 83,6 εκατ ευρώ η Persado, που αναπτύσσει την πλατφόρμα Marketing Language Cloud. Στη δεύτερη θέση είναι η Workable, στην τρίτη η Hellas Direct, και μετά τη Softomotive την πεντάδα συμπληρώνει η Blueground.