Τη βεβαιότητά του για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε σημείωμα υπ΄όψιν των χωρών της ομάδας των είκοσι (G20), που δημοσιοποιήθηκε χθες.

«Σύμφωνα με τις προβολές μας, η ανάκαμψη θα συνεχιστεί, με μία κάποια αδυναμία στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 η οποία αναμένεται να επανέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2011», ανέφερε το ΔΝΤ στο σημείωμα αυτό που συντάχθηκε με την ευκαιρία μιας συνάντησης αντιπροσώπων της G20 στην Κορέα στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.

Το ΔΝΤ δεν έδωσε νέα αριθμητική πρόβλεψη. Οι προβλέψεις αναμένονται στις αρχές Οκτωβρίου, πριν από την ετήσια σύνοδο του ιδρύματος στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΔΝΤ, «η παγκόσμια ανάκαμψη εισήλθε σε μία νέα φάση». «Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η υποστήριξη της ανάκαμψης του προϋπολογισμού και της αποκατάστασης των αποθεμάτων εξασθενεί και η ανάπτυξη θα προκύπτει όλο και περισσότερο από την κατανάλωση και την επένδυση», σύμφωνα με το έγγραφο.

«Ωστόσο, οι κίνδυνοι είναι η ανάπτυξη να είναι πιο αδύναμη από το προβλεπόμενο, με την αυξημένη αβεβαιότητα των χρηματαγορών να αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα ανησυχίας», εξηγεί το ΔΝΤ.

Η ανησυχία αυτή οφείλεται κυρίως στα ποσά που τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να δανειστούν βραχυπρόθεσμα.

«Το δημόσιο χρέος που ωριμάζει στις ευάλωτες οικονομίες της ζώνης του ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και το 2011 ξεπερνά τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια», υπολόγισε το Ταμείο.

«Οι διαταράξεις στις αγορές κρατικών ομολόγων, οι οποίες οφείλονται είτε στην αποτυχία των επιχειρήσεων αναχρηματοδότησης είτε στην έλλειψη κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα, μπορεί να αυξήσουν σημαντικά την πίεση στα δημόσια οικονομικά, να οδηγήσουν σε μία απώλεια εμπιστοσύνης στις αγορές και να προκαλέσουν ένα νέο σημαντικό περιορισμό του προϋπολογισμού των κρατών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάτι που μπορεί να υπονομεύσει την παγκόσμια ανάκαμψη», προέβλεψε το Ταμείο.