Οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραφαν σήμερα ράλι εν μέσω ενδείξεων ότι η Ρώμη ετοιμάζεται να επανεξετάσει τα σχέδιά της για τις δαπάνες που την έφεραν αντιμέτωπη με την πιθανότητα πειθαρχικής διαδικασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου μετά τη «μαύρη» Παρασκευή, οι πιθανότητες επιβίωσης της συμφωνίας της Βρετανίας για το Brexit και οι νέες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά η Ιταλία είναι που κλέβει την παράσταση.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι άφησε να εννοηθεί χθες ότι υπάρχει η πιθανότητα να αλλάξει ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι κολλημένος» στον στόχο του 2,4% και οι ενδείξεις για μια αλλαγή συνεχίστηκαν σήμερα.

Ο δείκτης των ιταλικών τραπεζών σημείωσε άλμα 5,3% και οδεύει προς την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τον Ιούνιο. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε νωρίτερα περισσότερο από 22 μονάδες βάσης σε χαμηλό δύο μηνών στο 3,17%, ενώ η διαφορά του (spread) έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ήταν η μικρότερη εδώ και πάνω από ένα μήνα στις 279 μονάδες βάσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στο 1,1376 δολάριο και κατά 0,7% στα 128,90 γεν. Ενισχυμένο ήταν το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν χθες σε συμφωνία για τα σχέδια του Λονδίνου για το Brexit. Ωστόσο, η στερλίνα σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι η συμφωνία για το Brexit θα βρεθεί αντιμέτωπη με αντιδράσεις εντός του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το μπρεντ, που επλήγη από τις αυξανόμενες ενδείξεις για υπερπροσφορά αργού στις παγκόσμιες αγορές καθώς υποχωρεί η ζήτηση, ανέκτησε σήμερα μέρος των μεγάλων απωλειών της Παρασκευής, αλλά πασχίζει να διατηρηθεί πάνω από τα 60 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό και το μπρεντ έχουν υποχωρήσει πάνω από 20% αυτό τον μήνα και εάν δεν ανακάμψουν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, οι απώλειες αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο του 2008. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ διαμορφώθηκαν νωρίτερα στα 60,15 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 2,3% στο Λονδίνο. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκαν νωρίτερα στα 51,23 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο κατά 1,6%.