Σημάδια βελτίωση της ελληνικής οικονομικής διαπιστώνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, καθώς εκτιμούν πως και η δημοσιονομική προσαρμογή είναι καλύτερη του αναμενόμενου, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές επαναφέρουν σταδιακά την οικονομία σε μεγαλύτερη ισορροπία, δημιουργώντας έτσι συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας, επισημαίνονται τα «απίστευτα αδιέξοδα» στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η μονιμότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα. Υπογραμμίζεται, δε, πως «απαιτείται η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και των δημοσίων επιχειρήσεων που θα παραμένουν στον δημόσιο τομέα μετά τις αποκρατικοποιήσεις, με σαφείς στόχους για την αποδοτική λειτουργία τους, για τη συμβολή τους στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, «ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία ενός μικρότερου σε μέγεθος αλλά παραγωγικότερου και πιο ευέλικτου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, διάφορες διακηρύξεις περί μη απολύσεων στο δημόσιο είναι στην ουσία διακηρύξεις περί μη προσλήψεων νέων υπαλλήλων και νέων εξειδικεύσεων σε μια περίοδο κατά την οποία η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 50%», τονίζουν.

Επισημαίνουν, ωστόσο, πως «αυτό δεν αποτρέπει, ακόμη και στη σημερινή δεινή κοινωνική κατάσταση, σε ορισμένες περιπτώσεις, την πρόσληψη υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα με αδιαφανείς διαδικασίες και κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση, είναι καιρός να κατανοήσουμε τα απίστευτα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η μονιμότητα των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα».