Ο ΟΤΕ ανακοινώνει σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα για το Β’ τρίμηνο και πρώτο εξάμηνο του 2012, με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.

Αναλυτικά, τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ διαμορφώθηκαν ως εξής:

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β’ τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, σημείωσε τα εξής: «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις ισχυρές επιδόσεις μας το Β’ τρίμηνο του έτους, έχοντας πετύχει προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξημένη κατά 2,4%, καθαρά κέρδη υψηλότερα κατά 68% και περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού μας κατά 151 εκατ. ευρώ. Αντιμετωπίζοντας δύσκολες συνθήκες σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε καταφέραμε να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας σε πολλές από τις αγορές μας, και να συγκρατήσουμε τη μείωση των εσόδων μόλις στο 5%. Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι οι συνεχείς και στοχευμένες προσπάθειες μείωσης κόστους των τελευταίων ετών αποδίδουν καρπούς και ενισχύουν την κερδοφορία του Ομίλου. Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν περισσότερο από 10%, με σημαντικές μειώσεις σε κάθε έναν από τους τομείς που μπορούμε να επηρεάσουμε. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 13% σε επίπεδο Ομίλου και 18% σε επίπεδο σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας. Επίσης, κατά το τρίμηνο επιτύχαμε περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, καθώς συνεχίσαμε να παράγουμε σημαντικές θετικές ταμειακές ροές».

Ο κ. Τσαμάζ προσέθεσε: «Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους δεν αναμένουμε κάποια σημαντική βελτίωση στο λειτουργικό περιβάλλον των αγορών που δραστηριοποιούμαστε. Οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και οι αναμενόμενες μειώσεις στα τέλη διασύνδεσης στις περισσότερες από τις αγορές μας θα επηρεάσουν τις χρηματοοικονομικές μας επιδόσεις. Παρόλα αυτά, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προασπίζουμε τη θέση μας στην αγορά και να εστιάζουμε στην περαιτέρω μείωση του κόστους λειτουργίας μας και την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών μας».

Το Β’ τρίμηνο του 2012 τα συνολικά έσοδα του Ομίλου ΟΤΕ ελαττώθηκαν κατά μόλις 5,2%, παρουσιάζοντας μία περιορισμένη μείωση, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και του κανονιστικού περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες του Ομίλου. Στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτή των προηγούμενων τριμήνων. Τον Μάιο του 2012 ο ΟΤΕ προώθησε νέες προσφορές στα προγράμματα double play, οι οποίες βρήκαν θετική ανταπόκριση στην αγορά. Η σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας σημείωσε μείωση εσόδων κατά 5,9%, καθώς η μείωση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση της ζήτησης σε υπηρεσίες τηλεόρασης και ευρυζωνικότητας. Στην κινητή τηλεφωνία, η Cosmote Ελλάδας σημείωσε περιορισμένη μείωση εσόδων από υπηρεσίες κατά 4,3%. Στις διεθνείς δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι τάσεις στην Βουλγαρία και την Αλβανία παρέμειναν περίπου αμετάβλητες, ενώ η Cosmote Ρουμανίας επηρεάστηκε αρνητικά από τις περικοπές των τελών τερματισμού κινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα μία οριακή μείωση εσόδων, επίδοση σημαντικά καλύτερη πάντως από αυτήν της αγοράς.

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν σε €781,3 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2012, σε σχέση με 851,6 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2011. Αυτή η κατά 8,3% μείωση στα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα οφείλεται άμεσα στα μέτρα μείωσης κόστους που πήρε ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, οι δαπάνες προσωπικού συνολικά μειώθηκαν κατά 13% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2011. Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα έσοδα σε όλες τις βασικές λειτουργικές μονάδες του Ομίλου, με αξιοσημείωτη την κατά 11,4% μείωση στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας.

Αντανακλώντας τις συνεχείς προσπάθειες μείωσης του κόστους και παρά τη μείωση κατά €65,8 εκατ. στα συνολικά έσοδα του Ομίλου, η ενοποιημένη προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά €9,8 εκατ. στο τρίμηνο. Κατά συνέπεια, το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA του Ομίλου ανήλθε στο 35,0% σε σύγκριση με 32,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 68% το τρίμηνο, φτάνοντας τα €104,5 εκατ., σε σχέση με €62,2 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2011. Επιπλέον της υψηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας ΕΒΙΤDΑ, η βελτίωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών οφείλεται και στην μείωση κατά €17,3 εκατ. των χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της μείωσης του δανεισμού καθώς και της κερδοφόρου επαναγοράς ομολόγων από την αγορά.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Β’ τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν σε €100,9 εκατ. (ή 8,5% των εσόδων), μειωμένες κατά 26,0% από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (€136,4 εκατ. ή 10,9% των εσόδων, το Β’ τρίμηνο του 2011). Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας, τη σταθερή τηλεφωνία Ρουμανίας και τις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας ανήλθαν σε €31,3 εκατ., €13,3 εκατ. και €55,1 εκατ. αντίστοιχα.

Στο τρίμηνο, οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε €241,8 εκατ., σε σχέση με €322,0 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2011. Η μείωση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αυξημένη ανάγκη για κεφάλαια κίνησης κατά τη διάρκεια της περιόδου, κυρίως λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος, αλλά και του χρονισμού κάποιων εποχικών πληρωμών. Οι καθαρές ταμειακές ροές ανήλθαν σε €140,9 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2012.

Λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών, και παρά την κατανάλωση κεφαλαίου κίνησης, ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε σχεδόν κατά €1 δισ. ή περισσότερο από 22%, τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα, φτάνοντας τα €3,2 δισ. Στις 30 Ιουνίου 2012 ο Όμιλος ΟΤΕ κατείχε βραχυπρόθεσμα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα Λοιπά Χρηματοοικονομικά Περιουσιακά Στοιχεία, συνολικού ύψους €347,9 εκατ., στα ίδια επίπεδα δηλαδή με το τέλος του 2011.

Η ανάλυση του δανεισμού του Ομίλου παρουσιάζεται παρακάτω:

Το Β’ τρίμηνο του 2012, η απώλεια γραμμών στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ανήλθε σε περίπου 75.000 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την τάση προηγούμενων τριμήνων (Α’ τρίμηνο 2012: -94.000, Δ’ τρίμηνο 2011: -107.000, Γ’ τρίμηνο 2011: -99.000, Β’ τρίμηνο 2011: -116.000). Η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) μειώθηκε κατά 3,3% το Β’ τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μια περαιτέρω μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα (Α’ τρίμηνο 2012: -3,1%, Δ’ τρίμηνο 2011: -2,5%, Γ’ τρίμηνο 2011: -2,3%, Β’ τρίμηνο 2011: -1,8%).

Στο τέλος Ιουνίου 2012, οι συνδρομητές λιανικής ADSL του ΟΤΕ ανήλθαν σε 1,1 εκατομμύρια, με τους συνδρομητές να αυξάνονται κατά περισσότερους από 19.000 κατά το τρίμηνο, μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα καθαρών αποσυνδέσεων. Ακολουθώντας την παραδοχή της Ρυθμιστικής Αρχής, ότι περίπου το 80% των συνδρομητών πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο είναι συνδρομητές ADSL, υπολογίζεται ότι η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 48.000 συνδρομητές το τρίμηνο. Η έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή χαμηλότερων τιμολογιακών προγραμμάτων του ΟΤΕ τον περασμένο Μάιο μείωσε κάπως τη διαφορά ανάμεσα στις τιμές του ΟΤΕ και των εναλλακτικών παρόχων. Η βελτιωμένη απόδοση του ΟΤΕ συνέβαλε θετικά στη συνολική αύξηση της ευρυζωνικής αγοράς της χώρας, η οποία ανέκαμψε το Β’ τρίμηνο του 2012, παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ο ΟΤΕ προχώρησε σε νέες πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανοποίησης των πελατών. Οι συνεχείς προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης κατά 20% στο χρόνο απόκρισης στην αποκατάσταση βλαβών, οδήγησαν σε μείωση του αριθμού των παραπόνων των πελατών κατά 25% και σε σημαντικές αυξήσεις στους δείκτες ικανοποίησης πελατών. Στο τρίμηνο, 10 επιπλέον καταστήματα ανανεώθηκαν βάσει της νέας στρατηγικής για την εικόνα και λειτουργία των καταστημάτων που υιοθετήθηκε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, φτάνοντας τα 52 ανανεωμένα καταστήματα στις 30 Ιουνίου 2012.

Η υπηρεσία δορυφορικής τηλεόρασης που διέθεσε πρόσφατα ο ΟΤΕ συνέχισε να προσελκύει νέους συνδρομητές. Έως το τέλος Β’ τριμήνου του 2012 οι υπηρεσίες IPTV και δορυφορικής τηλεόρασης είχαν επιλεγεί από 76.000 συνδρομητές, μία καθαρή αύξηση περίπου 13.000 πελατών το τρίμηνο. Το αναβαθμισμένο πρόγραμμα σε αθλητικό περιεχόμενο και ταινίες, που ξεκίνησε τον Ιούνιο, και η σταδιακή κατάργηση του αναλογικού σήματος σε συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να υποστηρίξουν την αύξηση των συνδρομητών τα επόμενα τρίμηνα.

Τα συνολικά έσοδα της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 9,4% το τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν ίδιο με το ρυθμό μείωσης των εσόδων που καταγράφηκε τα προηγούμενα τρίμηνα (Α’ τρίμηνο 2012: -9,1%, Δ’ τρίμηνο 2011: – 8,5%, Γ’ τρίμηνο 2011: -10,3%, Β’ τρίμηνο 2011: – 15,0%).

Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα της σταθερής τηλεφωνίας Ελλάδας, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, καθώς και των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, ανήλθαν στα €305,4 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μείωση 11,4% σε σχέση με €344,8 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2011. Το συνολικό κόστος προσωπικού (αποδοχές προσωπικού, παροχές, προβλέψεις για αποζημίωση προσωπικού και προβλέψεις για λογαριασμό νεότητας) ανήλθε στο 33,8% των συνολικών εσόδων, το Β’ τρίμηνο του 2012, μειωμένο σε σχέση με το 37,2% στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωση του κόστους προσωπικού, στο πλαίσιο της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που υπογράφηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2011, αλλά και άλλων σχετικών πρωτοβουλιών την ίδια περίοδο.

Παρά το γεγονός ότι η Ρουμανική οικονομία συνέχισε να επηρεάζεται από την κατάσταση στην Ευρωζώνη, οδηγούμενη σε μία επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων αύξησης του ΑΕΠ του 2012 στο 1,4%, η RomTelecom το Β’ τρίμηνο σημείωσε ισχυρές λειτουργικές και χρηματοοικονομικές επιδόσεις. Ειδικότερα, η εταιρεία κατάφερε να περιορίσει τη μείωση στα έσοδα λιανικής στο 3,5% το Β’ τρίμηνο του 2012, καθώς η μείωση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής και τις πωλήσεις εξοπλισμού, αντισταθμίστηκε μερικώς από σημαντικές αυξήσεις στις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τηλεόρασης. Όσον αφορά τα έσοδα χονδρικής, σημείωσαν μείωση 9% το τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ρυθμιστή να επιβάλει μείωση στα τέλη τερματισμού. Περαιτέρω περικοπές αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του 2012, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τελών τερματισμού σταθερής κατά 18% τον Ιούλιο και της κατά μέσο όρο 24% μείωσης των τελών τερματισμού κινητής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με το τέλος του Β’ τριμήνου του 2011, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών ευρυζωνικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά σχεδόν 8%, αποτέλεσμα του σημαντικού αριθμού νέων συνδέσεων. Ως αποτέλεσμα, η διείσδυση των ευρυζωνικών συνδέσεων επί του συνόλου των συνδρομητών υπηρεσιών φωνής της RomTelecom, ανήλθε στο 49%. Αντίστοιχα, η διείσδυση των υπηρεσιών τηλεόρασης ξεπέρασε για πρώτη φορά το ορόσημο του 50%. Και οι δύο αυτές εξελίξεις καταδεικνύουν σημαντική πρόοδο στην ικανότητα της RomTelecom να υπερασπιστεί την πελατειακή της βάση. Ο αριθμός των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεόρασης μειώθηκε ελαφρά σε ετήσια βάση ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίου, ενισχύθηκε όμως για το τρίμηνο. Τα έσοδα από υπηρεσίες τηλεόρασης ενισχύθηκαν, καθώς οι πελάτες εντάσσονται συνεχώς σε προγράμματα υψηλότερης αξίας.

Στο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένων των χρεώσεων που σχετίζονται με τα προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2011, λόγω της επιταχυνόμενης εφαρμογής των προγραμμάτων μείωσης κόστους της RomTelecom.

Τα λειτουργικά έξοδα (εξαιρουμένων των αποσβέσεων και των έκτακτων δαπανών) μειώθηκαν κατά 9,0% το Β΄τρίμηνο του 2012, παρά τα υψηλότερα έξοδα για την απόκτηση περιεχομένου στην τηλεόραση. Οι δαπάνες προσωπικού μειώθηκαν κατά 11,7% στη διάρκεια του τριμήνου, επεκτείνοντας τις σημαντικότατες μειώσεις της περασμένης χρονιάς.

Οι αποσβέσεις μειώθηκαν κατά 29,9% σε σχέση με το Β΄ τρίμηνο του 2011, λόγω των απομειώσεων περιουσιακών στοιχείων του περασμένου έτους. Ως αποτέλεσμα, η RomTelecom κατέγραψε για άλλη μία φορά θετικά λειτουργικά κέρδη το τρίμηνο.

Συνεχίζοντας τη διαδικασία μετασχηματισμού της, η RomTelecom εφαρμόζει ένα εσωτερικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την ενεργό παρακολούθηση όλων των διαδικασιών ενεργοποίησης και αποκατάστασης υπηρεσιών με στόχο την αύξηση της εσωτερικής αποδοτικότητας, την παροχή καλύτερων υπηρεσιών και τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας του πελάτη.

Στις 30 Ιουνίου 2012, οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας του Ομίλου ανήλθαν σε 20,4 εκατομμύρια, ενισχυμένοι κατά 0,4% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω των θετικών επιδόσεων σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Παρά τις πιέσεις από το περιβάλλον και τον ισχυρό ανταγωνισμό σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, οι θυγατρικές εταιρείες του Ομίλου στον τομέα της κινητής, κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά και να βελτιώσουν σημαντικά τις επιδόσεις τους σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας και περιθωρίου EBITDA.

Κινητή Τηλεφωνία, Ελλάδα

Στο τέλος του Β’ τριμήνου του 2012, η πελατειακή βάση της Cosmote διαμορφώθηκε σε 7,9 εκατομμύρια, αυξημένη κατά 1,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε ένα οικονομικά δυσμενές περιβάλλον που εξακολουθεί να επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, τα έσοδα από υπηρεσίες μειώθηκαν κατά περίπου 4% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω της πτώσης στα έσοδα από υπηρεσίες καρτοκινητής και τα τέλη διασύνδεσης. Συνολικά, τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν κατά 6,6%, επηρεασμένα και από την πτώση στις πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας.

Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας το Β’ τρίμηνο του 2012, σε συνέχεια της 1% αύξησης το Α’ τρίμηνο του έτους, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το Β’ τρίμηνο του 2011 η αγορά ανέκαμψε μετά από τον πόλεμο τιμών στην καρτοκινητή το προηγούμενο διάστημα. Η απόκλιση αυτή λόγω διαφορετικής βάσης σύγκρισης, αναμένεται να ενταθεί κατά το Β’ εξάμηνο του έτους και λόγω της επίδρασης που εκτιμάται ότι θα έχει στα έσοδα της εταιρείας η επιβεβλημένη από τη ρυθμιστική αρχή μείωση των τελών τερματισμού καθώς και οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Ο δείκτης μικτού AMOU το Α΄ εξάμηνο του 2012, μειώθηκε κατά 5,5% στα 289,8 λεπτά. Την ίδια περίοδο, ο δείκτης μικτού ARPU ανήλθε σε 14,8 ευρώ, μειωμένος κατά 1,6% σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα της πτώσης του ARPU στην καρτοκινητή.

Κινητή Τηλεφωνία, Ρουμανία

Το Β’ τρίμηνο του 2012, η πελατειακή βάση της Cosmote Ρουμανίας παρέμεινε σταθερή στα 6,4 εκατ., με τους πελάτες συμβολαίου να αποτελούν το 23,6% του συνόλου. Την ίδια περίοδο, οι εταιρικοί πελάτες της Cosmote ενισχύθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα των στοχευμένων προτάσεων της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά. Επιπλέον, οι συνδρομητές των υπηρεσιών 3ης γενιάς υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2011.

Η πτώση στα έσοδα από υπηρεσίες, άνω του 3%, οφείλεται εξ’ ολοκλήρου στις μειώσεις στα τέλη τερματισμού που εφαρμόστηκαν το Μάρτιο του 2012. Παρά τον έντονο ανταγωνισμό, η Cosmote Ρουμανίας συνέχισε να ενισχύει το μερίδιο αγοράς της, χωρίς να επηρεαστούν τα περιθώρια, καθώς η κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 28,8% σε σχέση με πέρυσι, με μοχλό τη βελτιωμένη λειτουργική αποτελεσματικότητα της εταιρείας. Το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA της Cosmote Ρουμανίας ανήλθε σε 25,6% το Β’ τρίμηνο του 2012, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 580 μονάδων βάσης.

Ο δείκτης μικτού ARPU ενισχύθηκε κατά 3,9% το Α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, λόγω των ανταγωνιστικών εμπορικών προτάσεων της εταιρείας με γνώμονα τις ανάγκες των πελατών της.

Κινητή Τηλεφωνία, Βουλγαρία

Οι πελάτες της Globul έφτασαν τα 4,4 εκατομμύρια στο τέλος του Β΄ τριμήνου του 2012, καταγράφοντας ετήσια αύξηση άνω του 8%, ως αποτέλεσμα των πρωτοποριακών προτάσεων της εταιρείας για υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, που προσέλκυσαν νέους πελάτες τόσο συμβολαίου όσο και καρτοκινητής.

Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας μέσω δικτύου κινητής της Globul σημείωσαν σημαντική άνοδο συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, με τους πελάτες να ξεπερνούν τους 200.000 στο τέλος Ιουνίου 2012, ενώ και οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών δεδομένων ενισχύθηκαν περισσότερο από 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξης του 0,3% σε ετήσια βάση, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό στην αγορά των εταιρικών πελατών και τη μείωση της χρήσης πέραν του ελεύθερου χρόνου ομιλίας.

Κινητή Τηλεφωνία, Αλβανία

Στο τέλος του Β’ τριμήνου του 2012, η πελατειακή βάση της AMC διαμορφώθηκε σε 1,7 εκατομμύρια, μειωμένη κατά 9,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, κυρίως λόγω των ενεργειών της εταιρείας για την εκκαθάριση της συνδρομητικής της βάσης.

Τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν σε ετήσια βάση, καθώς επηρεάστηκαν από τον έντονο ανταγωνισμό στην κατακερματισμένη αγορά της Αλβανίας και τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες. Με την απελευθέρωση της αγοράς διεθνών τελών τερματισμού και την αυξανόμενη ανταπόκριση των καταναλωτών σε νέα πρωτοποριακά προϊόντα και υπηρεσίες κινητής, η Διοίκηση εκτιμά ότι οι επιδόσεις της AMC θα βελτιωθούν μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Έως το τέλος Ιουνίου του 2012, η εταιρεία είχε εγκαταστήσει περισσότερους από 190 σταθμούς βάσης 3ης γενιάς, επιτυγχάνοντας 95% πληθυσμιακή κάλυψη με σημαντική εξοικονόμηση κόστους. Η δυναμική ανάπτυξη του δικτύου 3ης γενιάς της AMC, καθώς και η αυξανόμενη ανταπόκριση των Αλβανών καταναλωτών στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, αναμένεται να ενισχύσουν τη θέση της εταιρείας στη συγκεκριμένη αγορά.

Κατά τη διάρκεια του Β’ τριμήνου του 2012, η Διοίκηση της εταιρείας συνέχισε τις προσπάθειες για τη βελτιστοποίηση της δομής κόστους με έμφαση στο marketing και τα έξοδα για την ανάπτυξη του δικτύου, με αποτέλεσμα το περιθώριο κερδοφορίας EBITDA της εταιρείας να ενισχυθεί σε 39,1%.

4. ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ

Ανακυκλούμενη Πίστωση 900 εκατ. Ευρώ (Ομολογιακό Δάνειο)
Τον Απρίλιο του 2012, ο OTE προχώρησε σε προπληρωμή συνολικού ποσού ύψους 300 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο παρέμεινε δεσμευμένο και διαθέσιμο για επαναχρησιμοποίηση. Την 1η Ιουνίου 2012, ο ΟΤΕ προχώρησε σε πλήρη ανάληψη του ποσού αυτού. Στις 30 Ιουνίου 2012 το υπόλοιπο του ομολογιακού δανείου ανέρχεται σε 896,8 εκατ. ευρώ. Καθώς το δάνειο λήγει εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης, βρίσκεται στο «Βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπρόθεσμων δανείων» στον ισολογισμό του Ομίλου ΟΤΕ.

Επαναγορά ομολόγων
Τον Ιούνιο του 2012 η OTE PLC προχώρησε σε μερικές επαναγορές συνολικού ονομαστικού ύψους 46,9 εκατ. ευρώ κάτω από το ομόλογο λήξης Αυγούστου 2013, ταυτόχρονα με την καταβολή δεδουλευμένων τόκων. Το συνολικό κέρδος ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ συνεπεία της προπληρωμής υπό το άρτιο.

Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης
Για τις ελληνικές εταιρείες του Ομίλου, η «Έκθεση Φορολογικής Συμμόρφωσης» για την οικονομική χρήση 2011 έχει εκδοθεί χωρίς ουσιαστικές προσαρμογές όσον αφορά το έξοδο φόρου και την αντίστοιχη πρόβλεψη φόρου, όπως αυτά αντικατοπτρίζονται στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις του 2011. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η οικονομική χρήση 2011 θα πρέπει να θεωρείται οριστική για σκοπούς φορολογικού ελέγχου μετά από δεκαοκτώ μήνες από την υποβολή της «Έκθεσης Φορολογικής Συμμόρφωσης» προς το Υπουργείο Οικονομικών.

60η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων
Στις 15 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε η 60η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ. Ανάμεσα στα θέματα που εγκρίθηκαν, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, ήταν και η εκλογή ενδεκαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου με τριετή θητεία, λόγω λήξης της θητείας του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου και ο ορισμός των ανεξάρτητων μελών αυτού. Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου παρέμεινε η ίδια με αυτή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:
Μιχαήλ Τσαμάζ Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό μέλος
Δημήτριος Τζουγανάτος Αντιπρόεδρος – Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
Kevin Copp Εκτελεστικό μέλος
Timotheus Höttges Μη εκτελεστικό μέλος
Klaus Müller Μη Εκτελεστικό μέλος
Claudia Nemat Μη εκτελεστικό μέλος
Ευστάθιος Ανέστης Μη εκτελεστικό μέλος
Νικόλαος Καραμούζης Μη εκτελεστικό μέλος
Μιχαήλ Μπλέτσας Ανεξάρτητο – Μη εκτελεστικό μέλος
Βασίλειος Φουρλής Ανεξάρτητο – Μη εκτελεστικό μέλος
Παναγιώτης Ταμπούρλος Ανεξάρτητο – Μη εκτελεστικό μέλος

5. ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Νέος Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου
Από την 1η Ιουλίου 2012 ο κ. Μπάμπης Μαζαράκης ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Χρηματοοικονομικών Θεμάτων Ομίλου ΟΤΕ. Ο κ. Μαζαράκης έχει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Θεμάτων σε ανώτατες Διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας εργαστεί στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τον Όμιλο Τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ, τον Όμιλο Vodafone, στην Georgia Pacific-Delica και στην Procter & Gamble. Ο κ. Μαζαράκης είναι κάτοχος πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και MBA από το Ohio State University. Στις 19 Ιουλίου, σε συνέχεια της παραίτησης του κ. Kevin Copp από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ εξέλεξε τον κ. Μαζαράκη ως νέο εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για το υπόλοιπο της θητείας του κ. Copp, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία τέλεσης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για το έτος 2015.

Αποπληρωμή δανείων
Στις 30 Ιουλίου 2012 η ΟΤΕ PLC προχώρησε σε αποπληρωμή του εναπομείναντος ονομαστικού ποσού 311,7 εκατ. ευρώ κάτω από την Ανακυκλούμενη Πίστωση που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2012, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους δεδουλευμένους τόκους. Η Ανακυκλούμενη Πίστωση παραμένει διαθέσιμη.

Την 31η Ιουλίου 2012 η ΟΤΕ PLC προχώρησε σε αποπληρωμή του εναπομείναντος ονομαστικού ποσού 445,2 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού δανείου που έληγε τον Σεπτέμβριο του 2012, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους δεδουλευμένους τόκους.

6. ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2012 ο ΟΤΕ αναμένει περαιτέρω πιέσεις στα έσοδα του, καθώς στις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες και το ανταγωνιστικό περιβάλλον προστίθενται πλέον και οι περικοπές των τελών τερματισμού, που επιβάλλει η Ρύθμιση, στις περισσότερες από τις αγορές όπου λειτουργεί ο Όμιλος. Η συνεχής και απαρέγκλιτη εφαρμογή των προγραμμάτων συγκράτησης κόστους του ΟΤΕ αναμένεται να βοηθήσει τον Όμιλο να μετριάσει την επίδραση της μείωσης του εσόδων στην κερδοφορία του και τη χρηματοοικονομική του απόδοση.