Το ΣτΕ δείχνει το δρόμο στους φορολογούμενους να κουρέψουν τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ

Ποια είναι η διαδικασία


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:58
03/08/2018
Το ΣτΕ δείχνει το δρόμο στους φορολογούμενους να κουρέψουν τις αντικειμενικές αξίες και τον ΕΝΦΙΑ
5
loading

Τον δρόμο σε χιλιάδες φορολογούμενους που διαφωνούν με τις αντικειμενικές αξίες που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητά τους και θέλουν να πετύχουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν κάθε χρόνο, δείχνει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε, κάθε φορολογούμενος μπορεί να αμφισβητήσει τις τιμές ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο με βάση τις οποίες υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ για την ακίνητη περιουσία του, προσφεύγοντας αρχικά στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Αν η προσφυγή του απορριφθεί μπορεί να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο.

Όμως για να έχει πιθανότητα να μην απορριφθεί η ενδικοφανής προσφυγή του στη ΔΕΔ ή η ένδικη προσφυγή του στο αρμόδιο δικαστήριο θα πρέπει να ζητήσει τον καθορισμό συγκεκριμένων τιμών προβάλλοντας τεκμηριωμένα τις εκτιμήσεις του.

Ουσιαστικά με τη νέα αυτή απόφαση του Β’ Τμήματος του ΣτΕ προβλέπεται ότι δεν αρκεί η υποβολή αιτήματος για ακύρωση μιας ισχύουσας τιμής ζώνης ανά τ.μ. στη ΔΕΔ ή στο αρμόδιο δικαστήριο, αλλά απαιτείται και η προβολή συγκεκριμένου ισχυρισμού από τον φορολογούμενο για το ύψος στο οποίο πρέπει να επανακαθοριστεί η τιμή αυτή.

Επιπλέον απαιτείται ο φορολογούμενος να προσκομίσει στο δικαστήριο συγκεκριμένα έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον προβαλλόμενο ισχυρισμό του.

Όπως αναφέρει, συγκεκριμένα, το κείμενο της νέας αυτής απόφασης, ο φορολογούμενος «βαρύνεται να προβάλει, με συγκεκριμένο ισχυρισμό, ότι η εφαρμοσθείσα τιμή ζώνης είναι (ουσιωδώς) μεγαλύτερη από την πραγματική αγοραία τιμή του ακινήτου του, καθώς και να διατυπώσει συγκεκριμένο αίτημα ως προς το ύψος στο οποίο πρέπει να καθοριστεί η επίμαχη αγοραία αξία, συνοδευόμενο, μάλιστα, από έγγραφα στοιχεία τεκμηρίωσής της, δεδομένου ότι, σε τέτοια περίπτωση, αντικείμενο της διοικητικής (ενδικοφανούς) διαδικασίας και της αντίστοιχης διοικητικής δίκης είναι ο προσδιορισμός της αμφισβητούμενης αγοραίας αξίας του ακινήτου και, συνακόλουθα, του φόρου ο οποίος αναλογεί κατά το νόμο στην αξία αυτή.

Αν ο φορολογούμενος παραλείψει να ανταποκριθεί στο ανωτέρω βάρος του, η ενδικοφανής προσφυγή του είναι απορριπτέα, ως αόριστη και αναπόδεικτη, ενώ, περαιτέρω, απορρίπτεται και η ένδικη προσφυγή του κατά της (σιωπηρής ή ρητής) απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής του».

Η απόφαση βασίζεται σε παλαιότερη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο φορολογούμενος δύναται να αμφισβητήσει την εφαρμογή του αντικειμενικού τρόπου προσδιορισμού της αξίας του ακινήτου του, ζητώντας από το δικαστήριο τον προσδιορισμό της αξίας αυτής, εφόσον θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου του είναι ουσιωδώς μεγαλύτερη από την πραγματική αγοραία αξία του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar greg

  Καλα δεν καταργηθηκε... ο ενφια.....??

 2. avatar uyty

  ΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ...

 3. avatar μπουρδες 2018

  stop. κανεις δεν πληρωνει ενφια. τι θα κανουν; ολα κατασχεση; ε ρε ξυλο που θα πεσει

  1. avatar Αντίστα

   Ναι φίλε αυτό θα κάνουν. Και μέχρι να το κάνουν εσυ δεν θα μπορείς ούτε στα παιδιά σου να το μεταβιβάσεις ούτε ενημερότητα να πάρεις (την οποία της ζητούν παντού πια). Νομίζαμε θα γλυτώσουμε. Μόνη λύση η ΧΑ. Το μόνο που τους τσούζει, το μόνο που υπολογίζουν. Όλοι οι απελπισμένοι πια δεν μασάνε το λένε χύμα στα καφενεία παντού.

 4. avatar EΓΩ ΞΑΝΑ ΜΑΝΑ

  [...]!!! Ποιος θα επωφεληθει παλι απο την αποφαση του ΣΤΕ?Ποιοι εχουν τα λεφτα να πληρωσουν δικηγορους για να αποδειξουν τα αυταποδεικτα?και οτι ""γλυτωσουν"" αν γλυτωσουν απο ΕΝΦΙΑ θα τα σκασουν σε δικηγορο..Μα μας δουλευει η αδεκαστη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ???????ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ!!!!!Αλλη μια αποφαση για τους κονομημενους ...
  ΕΕΕ ρε ποτε....θα τρεχετε και δεν θα φτανετε ολοι σας,,,και οι 3 εξουσιες!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει