Η Βουλή της Αυστρίας έδωσε. . . εντελώς πράσινο φως στην επικύρωση, σε μια ψηφοφορία που θα γίνει μεθαύριο, της ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)–αφού το Κόμμα των Πρασίνων, ακριβώς, συγκατένευσε σ’ αυτό στις συνομιλίες που διεξήχθησαν σήμερα στη Βιέννη με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, των Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η συμφωνία επήλθε ανάμεσα στους αρχηγούς των τριών κομμάτων: του Σοσιαλδημοκρατικού, δηλ. τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, του Λαϊκού Κόμματος, δηλ. τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ και των Πρασίνων, Εύα Γκλαβίσνικ.

Όπως τόνισε μετά τη συνάντηση ο καγκελάριος Φάιμαν, η Ευρώπη χρειάζεται τη συγκατάθεση όλων των ευρωπαϊκών χωρών για τον ΕΜΣ, προκειμένου να εξασφαλίσει την προστασία της έναντι των κερδοσκόπων και κατά των χρηματαγορών, που ήδη, διαθέτουν, όπως είπε, υπερβολική δύναμη.

Από την πλευρά της, η αρχηγός των Πρασίνων–οι οποίοι δεν θα υπερψηφίσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο–επισήμανε πως ο ΕΜΣ δεν είναι «το φάρμακο που γιατρεύει τα πάντα», ωστόσο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη και για να προστατευτούν οι φορολογούμενοι από μια χειροτέρευση της κρίσης.

Πρόσθεσε πως ο ΕΜΣ είναι η «πυροσβεστική» που σβήνει την πυρκαγιά, χωρίς όμως να αποτελεί προληπτικό μέσο που αποτρέπει μελλοντικές πυρκαγιές και για το λόγο αυτό το κόμμα της αγωνίστηκε για τη θέσπιση φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, Ευρωομολόγων και νομικών πλαισίων για τη χρεοκοπία τραπεζών.

Για την επικύρωση του ΕΜΣ, απαιτείται στην Αυστρία συνταγματική πλειοψηφία δύο τρίτων και, ως εκ τούτου, η κυβέρνηση συνασπισμού χρειαζόταν τις ψήφους και ενός από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης, εξασφαλίζοντας πλέον, κατά τις σημερινές τελικές συνομιλίες–των οποίων προηγήθηκαν αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων–την υπερψήφιση από μέρους των Πρασίνων.

Τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, τα ακροδεξιά, Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, είχαν διακηρύξει από καιρού την κατηγορηματική απόρριψη του Μηχανισμού και την καταψήφισή του από μέρους των, στη Βουλή, απαιτώντας συγχρόνως, επιτακτικά, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και την άμεση αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το μεγαλύτερο από τα δύο ακροδεξιά κόμματα, το Κόμμα των Ελευθέρων, διεξήγαγε, μέσα στις προηγούμενες εβδομάδες έντονη εκστρατεία κατά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού–και κατά αναμενόμενο τρόπο, εναντίον της βοήθειας προς την Ελλάδα–με μαζικές καταχωρίσεις στον ημερήσιο Τύπο και διοργανώνοντας την περασμένη εβδομάδα ένα πολυδιαφημιζόμενο συλλαλητήριο μπροστά στο μέγαρο της καγκελαρίας, που όμως είχε παταγώδη αποτυχία, αφού, αντί των τουλάχιστον 5.000 που αναμενόταν δεν προσήλθαν ούτε καν 300, οπαδοί του.