Το στέλεχος του οίκου Fitch, Ε. Πάρκερ, τόνισε πως μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα πυροδοτήσει αυτόματα υποβάθμιση των αξιολογήσεων Κύπρου, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ σημείωσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο οίκος θα θέσει στον προθάλαμο υποβάθμισης (Rating Watch Negative) όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Σημειώνεται πως ήδη από τις 11 Μαΐου ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει προειδοποιήσει πως οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη από μια ελληνική έξοδο είναι εξαιρετικά αβέβαιες και θα εξαρτηθούν από την ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο οίκος έχει αναφέρει πως με ενδεχόμενη ελληνική έξοδο θα διαρραγεί το θεμελιώδες στοιχείο που στηρίζει το ευρώ, ήτοι ότι η ένταξη στην ΟΝΕ είναι αμετάκλητη. Έχει σημειώσει δε πως στο ιδανικό σενάριο η μετάδοση θα μπορούσε να είναι λιγότερο έντονη και να λειτουργήσει ως κίνητρο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση.

Η Fitch έχει προειδοποιήσει πως η εκλογή κυβέρνησης που δεν επιθυμεί ή αδυνατεί να τηρήσει το Μνημόνιο θα αυξήσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και στο πλαίσιο αυτό έχει χαρακτηρίσει κρίσιμες τις επαναληπτικές εκλογές της Ελλάδας για την Eυρωζώνη.