Το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) της Ισπανίας κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να «κάνει τη δουλειά της» υπερασπίζοντας το ευρώ από κερδοσκοπικές επιθέσεις.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, κάνει τη δουλειά της με τη θέσπιση οικονομικών μεταρρυθμίσεων, είπε η βουλευτής του PP Ελβίρα Ροντρίγκεθ, η οποία προεδρεύει της οικονομικής Επιτροπής στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Η Ροντρίγκεθ διατύπωσε τις παρατηρήσεις αυτές λίγο αφότου ο οργανισμός αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα 16 ισπανικών τραπεζών, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τη φερεγγυότητα της χώρας.

Οι επενδυτές, ωστόσο, δεν τιμώρησαν τις ισπανικές τράπεζες που εξασφάλισαν κέρδη στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες, οι Santander και BBVA, τις οποίες ο Moody’s υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες, σημείωσαν αύξηση των μετοχών τους κατά 3,69% και 3,86% το απόγευμα.

Οι μετοχές της προβληματικής τράπεζας Bankia, η οποία έχει εν μέρει εθνικοποιηθεί για να λύσει τα οικονομικά της προβλήματά, σημείωσε αύξηση κατά 25,67%, μετά από μια πτώση κατά 14% την Πέμπτη.

Οι επενδυτές φαίνεται πως καλύφθηκαν από την έκκληση για ηρεμία του επικεφαλής της Bankia Χοσέ Ιγνάθιο Γκοριγκολθάρι, ο οποίος είπε ότι η τράπεζα λειτουργεί «κανονικά».

Η αναπληρωτής πρωθυπουργός Σοράγια Σάενς ντε Σανταμαρία υποστήριξε τον Γκοριγκολθάρι, σήμερα, ζητώντας «υπευθυνότητα» όταν γίνονται συζητήσεις για την Βankia. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την «εξασφάλιση της φερεγγυότητας όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», είπε η Σανταμαρία.

Η Bankia ήταν η περισσότερο εκτεθειμένη τράπεζα στη «φούσκα» των ακινήτων στην Ισπανία πριν από τέσσερα χρόνια. Η κατάρρευση άφησε την Bankia με σχεδόν 32 δισ. ευρώ (42 δισ. δολάρια) σε προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι ισπανικές τράπεζες κατέχουν συνολικά περίπου 180 δισ. ευρώ σε τοξικά περιουσιακά στοιχεία. Η κυβέρνηση διέταξε πρόσφατα τις τράπεζες να δημιουργήσουν ειδικές εταιρείες -κοινώς γνωστές ως «κακές τράπεζες»- για τα τοξικά περιουσιακά στοιχεία που πρόκειται να πωληθούν.

Τα ονόματα των δύο ανεξάρτητων εταιρειών οι οποίες θα διενεργούν ελέγχους σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν την Δευτέρα, δήλωσε η Σανταμαρία.

Τα μέτρα αυτά δεν καθησύχασαν τον Moody’s, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση των ζημιών των δανείων, την ύφεση, τη μείωση της δυνατότητας της ισπανικής κυβέρνησης να στηρίξει τις τράπεζες και την περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ως τους κύριους λόγους για τις υποβαθμίσεις.

Οι ισπανικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο το πρόβλημα των τοξικών στοιχείων ενεργητικού, αλλά και των δανείων που δεν σχετίζονται με το τομέα των ακινήτων και υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν, δήλωσε η εκπρόσωπος του Moody’s Μαρία Καμπάνιεθ.

Η έκθεση της Moody’s δεν κάνει κανένα σχόλιο για την Bankia.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας εν τω μεταξύ παραμένει υψηλό με τα 10ετή ομόλογα να εκδίδονται με επιτόκιο 6,32%. Το spread σε σύγκριση με τα γερμανικά ομόλογα αναφοράς ανέρχεται στις 492 μονάδες βάσης.

Η Ισπανία μπήκε στην ύφεση το πρώτο τρίμηνο, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί στο ιλιγγιώδες 24%.