Το τελευταίο διάστημα τα συμβολαιογραφικά γραφεία έχουν…την τιμητική τους. Αιτία δεν είναι μόνο οι πλειστηριασμοί οι οποίοι γίνονται πλέον ηλεκτρονικά από τον υπολογιστή του συμβολαιογράφου αλλά και οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια αρχίζει να παρατηρείται κίνηση στα συμβολαιογραφεία.

Η επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών έχει οδηγήσει στα γραφεία των συμβολαιογράφων πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι θέλοντας να προλάβουν τις αυξήσεις των τιμών που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να φορολογήσει την ακίνητη περιουσία επισπεύδουν κάποια αγοραπωλησία που είχαν προγραμματίσει. Άλλωστε στην αγορά υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.

Οι μεταβιβάσεις ακινήτων εμφανίζουν σημαντική αύξηση από τις αρχές του έτους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Τα δεδομένα του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μόνο στο Δήμο Αθηναίων από τις αρχές Μαρτίου έως σήμερα έχουν γίνει 232 μεταβιβάσεις. Δηλαδή κάθε μέρα υπογράφονται σχεδόν 14 συμβόλαια. Αν η αναζήτηση επεκταθεί από τις αρχές Φεβρουαρίου οι μεταβιβάσεις αυξάνονται σε 500 και από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν γίνει 702 μεταβιβάσεις.

Στη διάρκεια του 2017, στην ίδια περιοχή (στο Δήμο Αθηναίων) οι μεταβιβάσεις ακινήτων ήταν μόλις 339.

Βέβαια αν ρίξει κανείς μια ματιά στα στοιχεία των συμβολαίων που έχουν «φορτωθεί» στο Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων θα μείνει κυριολεκτικά άναυδος όταν θα δει ορισμένες περιπτώσεις που κυριολεκτικά βγάζουν μάτι. Οι τιμές που αναγράφονται στα συμβόλαια είναι εξευτελιστικές. Σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που εμφανίζονται ως τιμήματα δεν είναι τα πραγματικά αλλά είναι εικονικά ή συμβολικά.

Για παράδειγμα μεταβίβαση επαγγελματικής στέγης 226,59 τετραγωνικών μέτρων με έτος κατασκευής 2007 σε περιοχή της Αθήνας με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το συμβόλαιο μεταβίβασης αφορά σε πώληση έναντι 0,30 ευρώ!

Την ίδια ημέρα ( στο Μητρώο εμφανίζεται ως ημερομηνία σύνταξης συμβολαίου η 6η Μαρτίου 2018) έγινε μία ακόμα αγοραπωλησία επαγγελματικής στέγης 122,38 τ.μ, με παρεμφερή χαρακτηριστικά ( τιμή ζώνης 1.250 ευρώ για ακίνητο του 2007) με τιμή 0,12 ευρώ!

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου οι εμπορικές αξίες είναι πολύ κοντά στις εμπορικές. Διαμέρισμα, πάντα στο δήμο Αθηναίων, 265,42 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής του 1937 με τιμή ζώνης 5.800 ευρώ ανά τετραγωνικό πωλήθηκε έναντι 1,1 εκατ. ευρώ. Τα μεγάλα συμβόλαια μετριούνται στα δάχτυλα ενώ οι μεταβιβάσεις στη ζώνη 5.000-20.000 ευρώ ( πραγματικές ή εικονικές) είναι αρκετές από τις αρχές του έτους κυρίως για παλαιά ακίνητα ( του 1960-70) στοιχείο που από πολλούς αποδίδεται και στο φαινόμενο Airbnb.

Η κινητικότητα στην κτηματαγορά πάντως συνδέεται άμεσα με την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την προσπάθεια των φορολογούμενων να προλάβουν επιβαρύνσεις σε περιοχές όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανόδου των τιμών.

Την περασμένη Πέμπτη οι εκτιμητές ακινήτων παρέδωσαν τις εισηγήσεις αναπροσαρμοσμένων τιμών ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών και όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου σε ένα ποσοστό 60% ή 6.070 ζώνες τα στοιχεία δείχνουν αυξήσεις ενώ σε ένα ποσοστό 23% ή 2.300 περιοχές οι εισηγήσεις αφορούν σε μειώσεις.