Μια νέα εποχή διαφάνειας στο εμπόριο «υπόσχεται» το νέο Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών (ECS) που απλοποιεί τις διαδικασίες εξαγωγών και ελαχιστοποιεί τις «αθέμιτες συναλλαγές» και τα «φακελάκια».
Το σύστημα θα παρουσιάσει αύριο, Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου.

Με τη νέα εφαρμογή οι εξαγωγές διενεργούνται χωρίς έγγραφα και ανθρώπινη μεσολάβηση, ενώ αλλάζει ριζικά ο τρόπος διεξαγωγής των τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων.

Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα :

-Καταργεί την υποβολή εγγράφων μεταξύ του Τελωνείου και των εμπλεκόμενων στις διατυπώσεις εξαγωγής προσώπων.

-Επιβάλει την ηλεκτρονική διαβίβαση στο συναλλασσόμενο των αποφάσεων του Τελωνείου (π.χ. απόφαση για έλεγχο, για άδεια παραλαβής για εξαγωγή ή για έξοδο, επιβεβαίωση της εξόδου κλπ).

– Η ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ Τελωνείου και οικονομικού φορέα καθιστά μη υποχρεωτική την δια ζώσης επικοινωνία για την κατάθεση της διασάφησης εξαγωγής και την αποδοχή της διασάφησης.

– Καθιερώνονται εφεδρικές διαδικασίες στις περιπτώσεις μη διαθεσιμότητας των μηχανογραφικών συστημάτων τόσο των τελωνειακών αρχών, όσο και των οικονομικών φορέων.

Πιο απλά, ο επιχειρηματίας δεν θα πηγαίνει στο γραφείο του τελωνειακού για να κάνει τη δουλειά του και θα συναλλάσσεται ηλεκτρονικά. Έτσι, το Δημόσιο δεν θα μπορεί να βάζει τα γνωστά του εμπόδια στις συναλλαγές και εάν η τελωνειακή διεύθυνση δεν παρέχει τις αρμόζουσες υπηρεσίες θα ελέγχεται αυστηρά.