Στην ανάγκη μείωσης του μεγέθους του ελληνικού δημοσίου με απολύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών αναφέρθηκε πριν λίγο ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο London School of Economics.

Ο δανός οικονομολόγος κάλεσε την Ελλάδα «να αντιμετωπίσει τα ταμπού της» και ειδικά το θέμα των απολύσεων στον υπερστελεχωμένο δημόσιο τομέα και την κατάργηση παρωχημένων δημοσίων οργανισμών.

Το στέλεχος του ΔΝΤ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για αυξήσεις φόρων και νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε «αβέβαιο» το πότε η Ελλάδα θα ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές και τόνισε πως θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία για να γίνει πλήρως ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία.

«Θα μπορούσε να πάρει μια δεκαετία ή περισσότερο πριν Ελλάδα γίνει πλήρως ανταγωνιστική», δήλωσε.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο διευθυντής ανάλυσης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s, Μόριτζ Κρέμερ, δεν απέκλεισε και νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Η Ελλάδα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ένα νέο πιστωτικό γεγονός», σημείωσε ο Κρέμερ.