Ο πρόεδρος της επιτροπής κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s Τζον Τσέιμπερς εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από το ευρώ, αλλά θα διανύσει μια μακρά και επίπονη πορεία.

«Θα είναι μια μακρά και σκληρή πορεία για την Ελλάδα, ίσως μια δεκαετία. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Standard & Poor’s.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ κάθε νομική οντότητα του ιδιωτικού τομέα θα χρεοκοπήσει, γιατί το χρέος της θα αποτιμάται σε ευρώ και τα έσοδα θα αποτιμούνται σε νέα δραχμή.

«Αν πάρουμε σαν οδηγό την ιστορία, τα κέρδη από την ανταγωνιστικότητα δεν διατηρούνται για πολύ, γιατί εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό», τόνισε ο Τσέιμπερς.

Ο Τζον Τσέιμπερς δεν είναι οικονομολόγος. Έχει σπουδάσει λογοτεχνία και φιλοσοφία. Μετά δε την απόφαση της Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών τον Αύγουστο 2011 από ΑΑΑ σε ΑΑ+ θεωρείται ο πιο «αντιπαθής» Αμερικανός.